Echipa prof. dr. Horațiu Suciu, 11 transplanturi de cord

Centrul medical Târgu Mureș s-a remarcat și pe parcursul acestui an printr-o serie de premiere naționale și europene, în domeniul cardiologiei, neurologiei și ortopediei, iar Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) s-a înscris în rândul centrelor performante din Europa, prin cele 11 transplanturi de cord efectuate de echipa coordonată de prof. dr. Horațiu Suciu, informează Agerpres.

Primul transplant de cord din România din acest an a fost efectuat la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș în data de 4 februarie, iar după câteva zile, aici a fost înregistrată și o premieră națională în domeniul cardiologiei, când primul pacient român cu o inimă artificială a beneficiat de un transplant de cord.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a anunțat, în 11 februarie, că premiera națională a constat în transplantarea unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac, denumit inimă artificială.

Acest dispozitiv de reglare a debitului cardiac i-a fost implantat pacientului tot la IUBCvT Târgu Mureș, în urmă cu un an, de o echipă condusă de dr. Horațiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croația și dr. Peter Branecky din Germania. Dr. Suciu spunea atunci că acest tratament modern este un procedeu complementar, care vine în ajutorul pacienților cu insuficiență cardiacă severă și le oferă șansa de a supraviețui până la efectuarea unui transplant de cord.

Al treilea transplant de cord a fost consemnat în data de 5 martie, iar de acesta a beneficiat un adolescent de 16 de ani din Craiova, apoi a urmat un nou transplant cardiac, prin care a fost salvată viața unui timișorean de 46 de ani. De al cincilea transplant cardiac din acest an a depins viața unui tânăr în vârstă de 18 ani din Vaslui, care suferea de o boală gravă de inimă, iar de a șasea operație a beneficiat un pacient în vârstă de 48 de ani din Timișoara, aflat în evidența clinicii mureșene de mai bine de un an cu o boală ischemică a inimii, care a ajuns într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă.

Chiar de Ziua Inimii, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, sub coordonarea doctorului Horațiu Suciu, a fost efectuat cel de-al șaptelea transplant cardiac, unui pacient în vârstă de 55 de ani, din Târgu Mureș.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.