Legea privind eliminarea a 102 taxe, atacată la CCR
Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv radio-tv, atacată din nou la Curtea Constituţională pe motiv că legea fundamentală prevede că serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a făcut anunţul pe pagina de Facebook.
”În legătură cu propunerea de reexaminare a preşedintelui României, adresată Parlamentului, pentru legea privind eliminarea a 102 taxe, grupul senatorilor USR a votat astăzi după-amiază împotriva respingerii propunerii, susţinând păstrarea taxelor Radio TV. La votul în plen, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins solicitarea Preşedintelui. Grupul senatorilor USR va ataca articolul din lege care prevede eliminarea texelor Radio TV la Curtea Constituţională, pe temeiul art. 31, alin. 5 din Constituţia României care prevede că ‘Serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome’ „, a scris Alexandrescu pe Facebook.
Comisia de cultură şi comisia de buget au respins marţi, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva cererii preşedintelui Iohannis votând senatorii PSD, ALDE şi UDMR.
Comisia de cultură, convocată în şedinţă la ora 15:00, a dat aviz negativ cererii de reexaminare formulate de preşedintele Iohannis împotriva legii privind eliminarea a 102 taxe. Împotriva solicitării şefului statului au votat senatorii PSD, ALDE şi UDMR iar în favoare cei de la PNL, USR şi PMP.
De asemenea, comisia de buget a Senatului, convocată pentru ora 15:30, a dat raport de respingere a reexaminării, şi a trimis în plenul Senatului legea exact în forma adoptată iniţial de Parlament. Majoritatea PSD, ALDE, UDMR s-a impus şi aici, înregistrându-se şapte voturi împotriva cererii formulate de preşedintele Iohannis. Doar senatorul PNL, Florin Câţu a votat în favoarea cererii de reexaminare, în vreme ce reprezentanta USR, Ramona Nicoleta Dinu, a votat alături de PSD, ALDE şi UDMR.
Reexaminarea va fi dezbătută la ora 16:00 de către plenul Senatului, urmând să fie supusă apoi votului final.
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor care este decizională.