Seismologii avertizează: Marele cutremur, iminent în 2017!

Seismologii britanici şi americani spun că în anul 2017 este foarte probabil să se producă un cutremur de mare magnitudine în România, transmite România TV. Informaţia nu este exclusă nici de către specialiştii români, care admit că există o „probabilitate destul de mare” ca în România să se producă un cutremur de peste 6.

„Ce spuneau ei (seismologii britanici şi americani – n.r.) despre 2017 e un lucru care se repetă de câţiva ani. Într-adevăr, există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6”, a declarat Mircea Radulian, directorul științific al institutului Național de Cercwetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Specialistul a mai precizat că, în 2016, activitatea seismică a fost „destul de modestă” în zona Vrancea. „Vorbind statistic, era într-un fel de aşteptat. Cutremurele de peste de 5 apar la intervale de 3-4 ani. Apar în timpul nopţii şi iarna, de multe ori. Luna ianuarie este, în general, o lună activă”, a mai spus Mircea Radulian.

Zeci de mii de bucureşteni sunt în pericol în cazul unui cutremur puternic. Mai multe cartiere din Capitală ar suferi distrugeri majore.

Bucureştiul este vulnerabil la cutremur, iar acum Capitala are 183 de clădiri cu risc seismic care prezintă pericol public, consolidarea lor fiind absolut necesară.

Potrivit ultimelor date privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primăria Capitalei în 9 septembrie, în Bucureşti sunt foarte multe imobile care necesită lucrări ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, încadrate în clasa I, alte 183 fiind catalogate drept „pericol public”.

Situaţii prezentate recent de Ministerul Dezvoltării indică faptul că în Bucureşti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic în zonele Otopeni, Băneasa, Casa Presei şi Pantelimon, puternic în zonele Panduri, Militari, Dumul Sării, mediu în zonele Titulescu, Bălcescu, Balta Albă şi Gemeni, iar un efect scăzut s-ar înregistra în zonele Dâmboviţa, Metalurgiei şi IMGB.

Vulnerabilitatea Bucureştiului în cazul unui sesim este dată de „fondul construit vechi, din zona centrală”, dar şi de „condiţiile locale de teren, caracterizate prin prezenţa unor straturi argiloase groase, care favorizează perioade predominante lungi ale mişcării terenului, la magnitudini mari şi medii”. Un alt motiv este acela că „perioada proprie de vibraţie, de 1,4 – 1,7 secunde, caracteristică clădirilor înalte, construite cu precădere în perioada interbelică corespunde de regulă perioadei de vibraţie indusă de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment în care se produce fenomenul de rezonanţă, cu efect distrugător, de prăbuşire, a clădirilor care fac parte din fondul construit vechi”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.