Expoziție la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
O expoziție dedicată sărbătorilor de iarnă și măștilor purtate în aceste ritualuri tradiționale, care a fost prezentată în timpul Carnavalului de la Veneția, în urmă cu doi ani, a fost deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Potrivit specialiștilor în etnografie, perioada sărbătorilor de iarnă constituia în satul tradițional transilvănean un interval sacral. Vestimentația de mascare, caracteristică acestor obiceiuri, era prezentă la toate etniile transilvănene. Practicile erau grupate la Crăciun și Anul Nou în mediul românesc și la așa-numitul Fărșang, sărbătorit anterior Lăsatului de Sec, care este ziua care marchează începutul Postului Paștelui.
‘Expoziția aceasta a fost prezentată la Carnavalul de la Veneția și cred că această viziune de a încerca să prezentăm tradițiile transilvănene pentru persoane din afara spațiului nostru, pentru oamenii care nu ne cunosc, este o metodă foarte bună pentru a putea fi transpusă și în cadrul manifestărilor noastre interne. De multe ori uităm că publicul de astăzi nu cunoaște elemente de bază ale tradițiilor din mediul rural, de aceea expozițiile care au o componentă educativă puternică cred că sunt bine-venite’, a spus directorul Muzeului, Tudor Sălăgean.
Expoziția a fost prezentată de etnograful Ioan Toșa, care lucrează de 50 de ani în acest domeniu. Printre obiceiurile prezentate se numără Capra, Dracii, Borița, Dansul Călușeilor, Omorârea Taurului, sau Fărșangul. Toate acestea au în comun purtarea măștilor de către tineri, acestea având rolul de a goni spiritele rele.