Noi proteste în marile orașe împotriva legii grațierii

Protestele împotriva legilor graţierii au început duminică, la ora 17.00, în Piaţa Universităţii din Capitală, dar şi în mai multe oraşe din ţară şi din Europa. Peste 40.000 de persoane au manifestat în Bucureşti, cerând demisia Guvernului. În jurul orei 22.00, protestatarii au început să părăsească Piaţa Victoriei, punctul terminus al marşului lor.

Peste 40.000 de manifestanţi au protestat în faţa sediului Guvernului, duminică seară, pentru a protesta faţă de proiectele Executivului vizând graţierea şi modificarea codurilor penale, după un marş pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Calea Victoriei – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei. Demonstranţii au cerut demisia Guvernului şi au scandat „Cu ordonanţa ne fură speranţa”. De asemenea, în faţa guvernului protestatarii au scandat: „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi” şi „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor”. Alte lozinci au fost: „Jos Guvernul”, „Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura”, „Hoţii”,”Iliescu lângă Vişinescu”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, „La închisoare, nu la guvernare”, „DNA să vină să vă ia”. În jurul orei 22.00 manifestanţii au părăsit Piaţa Victoriei, relatează Romaniatv.net.

Aproximativ 2.000 de timişoreni au protestat, duminică, , în Piaţa Victoriei, faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale, oamenii având pancarte cu mesaje ca „Grindene, cu trupa ta faci de râs Timişoara” şi scandând lozinci ca „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!”.

Peste 1.500 de persoane au protestat la Iaşi, faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Oamenii au pancarte cu mesaje ca „Nu graţiem infractorii politici” şi scandează lozinci precum „Nu vă fie frică, Liviu Dragnea pică!”.

Un protest a avut loc şi la Cluj-Napoca. Peste 7000 de persoane și-au manifestat nemulțumirea față de proiectul grațierii. Protestatarii au manifestat și împotriva Guvernului și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Participanții la miting au purtat pancarte cu mesaje precum: ”Amnistie pentru voi doar în viața de apoi”, ”În democrație, hoții stau la pușcărie”, ”Respect pentru statul de dept”, ”Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie”.

De asemenea, protestatarii au scandat ”Demisia”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Dragnea, nu uita, țara asta nu-i a ta”.

Protestul a avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale.

Ministrul Justiţiei a anunţat că la dezbatere, programată să înceapă la ora 10.00 sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii. Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial urmau să participe doar la o declaraţie de presă după eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proteste au avut loc şi duminică trecută, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

La protestul din Bucureşti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.