Filme de excepție la Berlinală

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki critică lipsa de umanitate a Europei în abordarea problemei refugiaților în filmul său „The Other Side of Hope”, care a fost proiectat marți pentru presa de la Festivalul internațional de la Berlin, relatează DPA.

Comedia melancolică a lui Kaurismaki a fost primită cu aplauze pline de entuziasm la proiecția pentru presa de la festival, fiind percepută ca una dintre favoritele la premiile Berlinalei 2017.

Filmul începe prin relatarea poveștii a doi oameni — un om de afaceri pe nume Wikstroem, care își părăsește soția din cauza problemelor ei cu băutura, și un refugiat sirian, Khaled, care se află în Finlanda fără a fi prea încântat de acest lucru.

Viețile lor intră în cele din urmă pe același făgaș când Wikstroem, al cărui rol e jucat de Sakari Kuosmanen, deschide un restaurant și tentativa lui Khaled de a rămâne în Finlanda se confruntă cu dificultăți.

Cele mai dramatice momente din film sunt acelea în care Khaled este atacat de un grupă de huligani de extremă dreapta.

În cadrul conferinței de presă susținute cu prilejul premierei filmului la Berlinală, Kaurismaki a mărturisit că a ajuns să-și pună întrebări despre „starea mentală a Europei”.

„Unde naiba este umanitatea noastră? Dacă nu suntem oameni, atunci ce naiba suntem?”, a întrebat regizorul finlandez.

Prin filmul său, Kaurismaki încearcă să spună povestea oamenilor simpli care fac tot posibilul să-i ajute pe refugiați pur și simplu pentru că este un lucru bun.

„Am fost foarte modest”, a glumit regizorul de 59 de ani. „Nu am vrut să schimb publicul. Am vrut să schimb lumea. Mai întâi schimb Europa, iar apoi merg în Asia”, a mai afirmat Aki Kaurismaki.

„The Other Side of Hope” este primul film cu care Kaurismaki intră în competiția principală a Berlinalei, în ciuda mai multor apariții în trecut în alte secțiuni.

Filmele despre refugiați sunt o prezență consistentă în programul din acest an al Festivalului de la Berlin. Organizatorii au angajat refugiați în diverse poziții ale Berlinalei, iar proiecțiile au fost deschise și solicitanților de azil.

Kaurismaki a spus că inițial plănuia să realizeze o trilogie despre orașele port, dar că proiectul s-a transformat într-o trilogie despre refugiați pe măsură ce criza a apărut în Europa și a crescut în intensitate resentimentul față de solicitanții de azil.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.