Vaccin experimental împotriva malariei
Două noi studii clinice confirmă eficacitatea potențială a unui vaccin experimental împotriva malariei, elaborat pentru a contracara hematozoarul responsabil de această boală infecțioasă, informează joi AFP.
Un studiu realizat în Mali pe 88 de adulți și o cercetare efectuată în Germania pe 35 de adulți au dat „rezultate foarte încurajatoare”, demonstrând „un nivel de protecție „semnificativ”, potrivit laboratorului american Sanaria, care a dezvoltat vaccinul numit PfSPZ.
Paludismul, sau malaria, este provocat de paraziți din genul Plasmodium, în special Plasmodium falciparum, cu cel mai mare risc letal, precizează Agerpres.
Studiul realizat într-o zonă rurală din Mali a fost publicat joi în jurnalul „The Lancet”, iar cel efectuat în colaborare cu Institutul pentru Medicină Tropicală din Tübingen, a fost publicat miercuri în „Nature”.
Noul tratament are „cel mai înalt nivel de protecție înregistrat vreodată la un vaccin de protecție împotriva malariei”, după cum a remarcat pentru sursa citată Stephen Hoffman, CEO și fondator al Sanaria.
Alte studii sunt în curs de desfășurare în mai multe țări pentru a determina doza și modul cel mai eficient de administrare a vaccinului. De asemenea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla dacă acesta ar putea fi eficace ca parte a unei strategii de vaccinare în masă împotriva malariei, mai susțin autorii studiilor.
Malaria, transmisă de țânțari, afectează aproximativ 200 de milioane de persoane și provoacă peste 400.000 de decese în fiecare an, cu precădere în Africa subsahariană, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).