Listarea Hidroelectrica se amână

Listarea Hidroelectrica nu este posibilă înainte de rezolvarea situației unor proiecte nerentabile de 2 miliarde de euro, care au o componentă energetică foarte mică și care ar greva valoarea societății, a declarat, joi, Ovidiu Agliceru, directorul general al producătorului de energie.

„În ceea ce privește listarea companiei, există două comisii, una de pregătire a procesului și alta de coordonare a listării. Aceste comisii de un an și-au reluat activitatea, dar în Hidroelectrica de trei ani lucrează încontinuu 30 de specialiști care au pregătit toate documentele premergătoare listării”, a spus Agliceru, în cadrul unei conferințe organizate de InvestEnergy, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, până la intrarea în insolvență, în 2012, toate activitățile companiei erau descentralizate, iar în sucursale erau o „dezordine organizată”.

„Acei 30 de specialiști au muncit doi ani pentru a limpezi tot ce înseamnă investiții în Hidroelectrica. Concluziile acestora au fost că există 17 obiective de investiții care nu sunt eficiente energetic. Finalizarea acestor 17 obiective ar însemna pentru Hidroelectrica 100 și ceva de MW și o cheltuială de 2 miliarde de euro”, a spus oficialul companiei.

Aceste investiții, începute înainte de 1990, au o componentă energetică foarte mică, în schimb fiind viabile pentru alte activități, precum navigație, irigații sau alimentarea populației cu apă, au fost puse în seama Hidroelectrica.

Agliceru a subliniat că această problemă ar greva valoarea societății.

„Listarea Hidroelectrica în acest condiții, cu suma de 2 miliarde de euro care ar greva valoarea societății, nu ar mai fi posibilă. Numai soluționarea definitivă a problemei celor 17 obiective de investiții poate duce la continuarea listării”, a mai spus șeful Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, cealaltă condiție care trebuie îndeplinită pentru listare, respectiv selecția unui management în baza ordonanței 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile de stat, este „floare la ureche” pe lângă problema investițiilor nerentabile.

Luni, într-o conferință de presă, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, a declarat că există presiuni pe directoratul Hidroelectrica pentru continuarea investițiilor nerentabile, arătând că există riscul ca „băieții deștepți” să revină la Hidroelectrica.

„Văd că există presiune pe directorat ca Hidroelectrica să reia acele investiții vechi încă din anii 80, unde componenta energetică e redusă și unde ar însemna să ajungem la un cost pe MW de 20 de milioane de euro. Evident că o asemenea investiție nu se va amortiza nici într-o mie de ani lumină, nu este rentabilă, la nivel mondial maximul acceptat este de 2 milioane de euro pe MW”, a mai spus Borza.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.