Exodul psihologilor, în creștere

Directorul general al Colegiului Psihologilor din România, Laurențiu Ștefan, a vorbit, într-un interviu acordat Agerpres cu prilejul Zilei Psihologilor, despre importanța ajutorului acordat de către psihologi în cazul depresiilor, al căror număr a crescut în ultimii ani, despre necesitatea prezenței psihologilor acreditați în cadrul instituțiilor, dar și despre faptul că legislația actuală încă îl situează pe psiholog „cumva pe planul secund” în domeniul sănătății, după profesiile medicale, lucru care „nu este benefic” pentru pacienți.

Laurențiu Ștefan a precizat că numărul psihologilor care pleacă să muncească în străinătate este în creștere, însă cu toate acestea România nu are o problemă socială legată de exodul psihologilor în spațiul comunitar.

„În data de 27 mai 2017 se împlinesc 13 ani de la reglementarea profesiei de psiholog. Este prima dată când statul român, prin Parlamentul României, recunoaște utilitatea socio-economică a profesiei de psiholog. Este bine să nu rămânem la acel nivel din anul 2004, este bine să facem niște pași astfel încât și noi și autoritățile să transmitem populației că România este într-o altă situație decât era în anul 2004. Trebuie să ne adaptăm la noile condiții în care suntem acum și lucrul acesta nu se poate face decât prin acte normative elaborate de către stat și prin măsuri urgente, astfel încât să existe un plan de asigurare a asistenței psihologice pentru populația României. Acest lucru nu a existat niciodată în istoria României și apelul meu către autorități este să acceseze, să implementeze, să reglementeze un sistem de acordare a asistenței psihologice pentru populația României, de la copii până la adulți, la persoanele vârstnice. În același timp, doresc să transmit un mesaj de felicitare pentru toți psihologii din România pentru că au încredere în această profesie și pentru că au investit mult emoțional, economic și o mare parte din viața lor pentru a profesa. Multă vreme această profesie nu a fost practicată decât din dragoste pentru psihologie și nimic altceva”, a afirmat directorul general al Colegiului Psihologilor din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.