Ne-a părăsit „Ultimul Haiduc”

Paul Fister, actor român, cascador și consilier de lupte, supranumit „Ultimul Haiduc”, a decedat, informează pagina de Facebook a Uniunii Cascadorilor din România.

„‘Nu mor caii când vor câinii’… Aceasta era vorba lui Paul Fister. Din păcate, de această dată, ‘câinii’ nu au mai fost așa de blânzi. Au mușcat adânc și au fugit, luându-l odată cu ei pe cel care a fost supranumit ‘Ultimul Haiduc’… Drum bun, haiducul nostru drag!! Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău!!”, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare.

Toți cei care vor să aducă un ultim omagiu sunt așteptați la capela Cimitirului Raiciu din Buftea, informează sursa citată.

În 2016, Paul Fister a primit, în cadrul celei de-a zecea gale a Premiilor Gopo, Premiul pentru Întreaga Activitate.

Născut la data de 7 septembrie 1944, la Brașov, Paul Fister a devenit un cascador admirat de o întreagă breaslă. Cu plete albe până la umeri și mustață „pe oală”, Paul Fister amintește, mai degrabă, de un haiduc din vremuri demult apuse, decât de un locuitor al secolului XXI. Zeci de filme de acțiune, românești sau realizate în coproducție, semnate de regizori celebri, din toate generațiile, cele mai multe dintre ele făcute la Centrul de Producție Cinematografică Buftea (mai târziu, Studiourile Buftea, locul ce i-a fost casă și o a doua familie, o viață întreagă), îi conturează filmografia impresionantă din cinci decenii de carieră, se arată pe site-ul Premiilor Gopo.

Paul Fister a fost o prezență permanentă în filmele lui Sergiu Nicolaescu, numele lui fiind legat de câteva dintre titlurile importante din filmografia regizorului, precum „Un comisar acuză”, „Nemuritorii”, „Pentru patrie”, „Mircea”, „Coroana de foc” și „15”. În paralel cu această colaborare, Paul Fister a avut apariții în ipostaza de actor și cascador în producții marca Gheorghe Vitanidis („Mușchetarul român”, „Colierul de turcoaze”) și Mircea Moldovan („Pintea”, „Munții în flăcări”), în două dintre cele trei filme din trilogia „ardelenilor” („Profetul, aurul și ardelenii” și „Pruncul, petrolul și ardelenii”) și în alte filme de referință pentru cinema-ul românesc de gen de înainte de 1989, precum „Buzduganul cu trei peceți”, în regia lui Constantin Vaeni, „Ecaterina Teodoroiu”, în regia lui Dinu Cocea sau „Misterele Bucureștilor”, în regia lui Doru Năstase.

Ultimul deceniu i-a adus mai degrabă roluri și cascadorii în producții internaționale („Epicenter”, „BloodRayne”, „7 secunde” sau „Dead in Tombstone”), dar și în două filme românești notabile: „Domnișoara Christina” în regia lui Alexandru Maftei și laureatul „Aferim!” în regia lui Radu Jude, potrivit aceluiași site.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.