Simone Tempestini, cel mai rapid la Shakedown
Simone Tempestini pe Citroen DS3 R5 a înregistrat cel mai bun timp în sesiunea de antrenamente (Shakedown) desfășurată în această dimineață. Pe proba în lungime de 3,5km, campionul mondial FIA Junior-WRC și dublu campion național (2015 și 2016) s-a impus cu timpul de 1m19,5s în fața lui David Botka (1m20.0s), pilotul maghiar concurent anul acesta în campionatul european FIA ERC fiind prezent la Raliul Perla Harghitei pe un nou automobil Skoda Fabia R5. Dan Gîrtofan pe Fabia R5 a încheiat pe locul trei.
Shakedown-ul pus în evidență câteva dueluri interesante care vor fi de urmărit în această etapă. Pe de o parte cel dintre Tempestini și Botka, iar pe plan nașional cel dintre Dan Gîrtofan și Bogdan Marișca.
În Clasa 3, automobile de producție, cel mai rapid a fost Florin Tincescu pe Mitsubishi Evo 9, dar este de așteăptat o replică puternică din partea lui Vali Porcișteanu și Gergo Szabo, ambii pe modele similare Mitsubishi Evo 9.
În clasamentul automobilelor cu două roți motrice trebuie urmărit duelul dintre Adrian Teslovan și Adrian Răspopa, ambii pe Citroen DS3 R3, timpii din shakedownd fiind foarte strânși.
În Cupa Dacia, Norbert Maior, pe Dacia Sandero, pare să nu aibă rival nici la acest raliu, el obținând timpul de 1m34,5s. Dar în spatele său se nunță dueluri interesante în special între echipajele concurente cu modele Logan.
Cel mai bun timp în Cupa Suzuki a fost reușit de Bogdan Vrabie 1m35,0s, el fiind urmat de Radu Necula 1m36,8 și Andrei Gîrtofan 1m39s.
Raliul Perla Harghitei contând ca etapa a cincea a Campionatului Național de Raliuri Dunlop 2017 organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv (FRAS) a debutat joi 13 iulie cu stratul festiv derulat în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc. Un număr record de 67 de echipaje au defilat în fața publicului prezent. Ca noutate pentru această ediție a CNR Dunlop primele mașini care au defilat au fost automobilele concurente în Campionatul de Raliuri pentru Vehicule Istorice (CRVI) aflat anul acesta la prima ediție. În concurs cele cinci automobile de raliu clasice, fabricate acum mai bine de 30 sau chiar 40 de ani, vor lua startul intercalat între automobilele concurente în CNR Dunlop.
Oprezență importantă a fost consemnată în divizia CNR 2, concurenții de aici urmând să efectueze doar jumătate din lungimea totală a raliului. De altfel, CNR 2 a apărut anul trecut ca noutate fiind o competiție care se adresează sportivilor debutanți sau cu bugete mai modeste.
Concurenții au avut astăzi un prim contact cu suprafața de concurs din Raliul Perla Harghitei 2017 odată cu desfășurarea sesiunii de antrenamente. Shakedown-ul a fost folosit de majoritatea concurenților pentru a se adapta la pilotajul pe asflat, dar și pentru a efectua reglaje la automobilele de concurs. Majoritatea dintre ei având pe locul din dreapta invitați speciali, cum a fost cazul Primarului Municipiului Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad care a mers pentru prima dată cu o mașină de raliu în dreapta lui Simone Tempestini.
Sesiunea de shakedown s-a derulat fără incidente, pe o vreme deosebit de frumoasă, fiind un test util înaintea startului oficial în raliu care va avea loc la 14.30.
Concurenții CNR Dunlop și CNRVI vor avea de parcurs azi trei probe speciale, în debutul raliului fiind progrmată proba regină, Bucin de aproape 30 km, cea mai lungă probă specială din sezonul 2017. Ziua se va încheia în Odorheiu Secuiesc cu proba superspecială Arpad Dietrich programată pentru ora 19.00.