Maduro dorește să discute cu Trump!
Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a spus joi că dorește „o conversație” cu omologul său american, Donald Trump, care a impus sancțiuni împotriva țării sale, afirmând totuși că păstrează „arma în mână” contra oricărei eventuale agresiuni, transmite AFP.
„Dacă el este atât de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt șeful la ceea ce-l interesează”, a subliniat Maduro, într-un discurs în fața noii și foarte criticatei adunări constituante. Nerecunoscută de opoziție și de țările occidentale, această adunare l-a confirmat în unanimitate în funcția de „președinte constituțional al republicii bolivariene a Venezuelei”, informează Agerpres.
„Întreprindeți demersuri pentru ca să pot avea o conversație personală cu Donald Trump”, i-a ordonat președintele Maduro ministrului său al Afacerilor Externe, Jorge Arreaza.
Președintele socialist dorește ca această discuție să aibă loc prin telefon sau la New York, cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite, pe 20 septembrie.
În timp ce-și afirma dorința de a avea relații „normale” cu SUA, el l-a avertizat pe Donald Trump că țara sa va răspunde „cu arma în mână” la o eventuală agresiune.
„Venezuela nu se va preda niciodată (…) ar trebui să știe imperiul american”, a adăugat președintele socialist.
De la începutul lunii august, Statele Unite l-au catalogat pe președintele venezuelean Nicolas Maduro ca „dictator” și i-au impus sancțiuni fără precedent ca răspuns la alegerile marcate de violențe ce au condus la formarea Adunării Constituante, o instituție respinsă de opoziție.
Miercuri, guvernul american a adoptat sancțiuni față de opt oficiali venezueleni implicați în crearea noii adunări.
Totodată, Maduro a acuzat Washingtonul că este în spatele ultimului „atac terorist” asupra unei baze militare, duminică, la Valencia (nord), apreciind că „ei au reluat metodele brutale ale loviturii de stat”.
El a rostit acest discurs în fața celor 545 de membri ai acestei noi adunări, însărcinată în special cu rescrierea Constituției din 1999. Aceasta va guverna țara timp de mai puțin de doi ani, mandatul președintelui urmând să ia sfârșit în ianuarie 2019.
El a prezentat apoi o lege ce prevede pedepse cuprinse între 15 și 25 de ani de închisoare pentru orice persoană ce exprimă „ură, intoleranță și violență” și a reiterat necesitatea de a aplica „o justiție severă” și de a ridica imunitatea deputaților și altor aleși acuzați că au incitat la violențe în timpul manifestațiilor.