Grapini a prezentat concluziile unei importante reuniuni europene
Intergrupul pentru IMM-uri din PE a făcut un pas mare în privința SPC
Săptămâna aceasta, în Parlamentul European, a avut loc un mic dejun de lucru, organizat de europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, co-președinte al Intergrupului pentru IMM-uri, în colaborare cu Medicines for Europe privind „Stimularea IMM-urilor prin scutirea producătorilor de la certificatul de protecție suplimentară (SPC)”.
Evenimentul a fost gândit sub forma unei dezbateri echilibrate, între reprezentanții producătorilor de medicamente generice și biosimilare. pentru a evidenția modul în care exceptarea producătorilor de la SPC poate stimula creșterea IMM-urilor europene. Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete. Ca toate celelalte medicamente, cele biologice pot fi dezvoltate si fabricate de catre alte companii dupa expirarea brevetului
La dezbaterea organizată de umanista Maria Grapini sala a fost plină: deputați în Parlamentul European, membri ai Reprezentanței Permanente a statelor membre, membri ai Comisiei Europene și reprezentanți din industria farmaceutică.
Evenimentul a fost deschis de co-președintele Intergrupului, Maria Grapini, care a prezentat cei patru vorbitori: Lowri Evans, Director General al DG Grow – Comisia Europeana, Ahmed Bouzidi, CEO al grupului Vaxeal pentru EFPIA, Carsten Brockmeyer, director executiv al companiei Formycon (un dezvoltator de medicamente biosimilare și producător) și Adrian van den Hoven, director general al Medicines for Europe.
Salutar pentru demersul Mariei Grapini este faptul că, potrivit Comisiei Europene, evenimentul poate fi considerat o fază de pre-consultanță, deoarece consultarea publică oficială privind renunțarea la fabricația SPC este iminentă!
S-a punctat creșterea spectaculoasă din ultimii ani din sectoarele generice și biosimilare, precum și cea a oportunităților de export și de lansare, la expirarea termenului, iar Comisia Europeană a confirmat că urmează să fie publicat un studiu realizat în mod specific în aceste sectoare.
Mai mult, directorul general al DG Grow a declarat că CE înțelege pe deplin faptul ca procesul de introducere potențială a renunțării la fabricarea SPC trebuie să înceapă cât mai curând posibil, pentru a profita de oportunitățile atât pentru IMM-uri, cât și pentru sectoarele generice și biosimilare în ansamblul său.
Ideea vorbitorilor a fost aceea ca producătorii să-și poată desfășura activitatea în UE, în cursul perioadei SPC, astfel încât să existe posibilitatea de a exporta în țările în care SPC nu este în vigoare sau, în cazul în care brevetul a expirat în UE, să poată fi introdus pe piață, imediat după expirarea SPC. S-a solicitat o dezbatere echilibrată și a fost salutată oportunitatea de a afla mai multe, dinspre industria direct vizată.
Pentru unii dintre vorbitori, introducerea exceptării producătorilor de la SPC ar putea reprezenta o oportunitate concretă pentru industria medicamentelor generice și biosimilare pentru investiții în UE, fără a modifica protecția actuală a SPC în Europa, care ar rămâne neschimbată.
„Ca o concluzie, am convenit cu directorul general al Comisiei Europene să continuăm consultarea, pentru a putea găsi soluția optimă în reglementarea certificatului de protecție suplimentară, țintă fermă, în opinia mea, pentru stimularea și sprijinirea IMM-urilor”, a declarat umanista Maria Grapini.