Poluarea, la nivel record în Torino
Smogul a atins niveluri alarmante în nordul Italiei în ultimele zile, determinând municipalitatea din Torino să ceară locuitorilor să închidă ușile și ferestrele, să rămână în interior și să evite activitățile sportive.
Miercuri a fost înregistrată în oraș o concentrație de particule fine de 114 micrograme pe metru cub, mai mult decât dublul valorii maxime, stabilită la 50 micrograme. De la începutul anului, pragul de 50 de micrograme a fost depășit timp de 69 de zile, comparativ cu o limită „permisă” de 35 de zile.
Considerând situația ca fiind „critică”, ministrul adjunct pentru mediu Alberto Unia le-a cerut „în special persoanelor mai în vârstă, copiilor și celor care suferă de patologii cardiorespiratorii” să „rămână cât mai mult posibil în locuri închise, evitând să deschidă ușile și ferestrele”.
„Activitățile fizice intense și prelungite în aer liber” sunt descurajate, iar cei care trebuie să meargă pe jos sau pe bicicletă sunt îndemnați să „facă acest lucru cât mai puțin timp posibil și departe de străzile aglomerate”.
Orașul a limitat, de asemenea, circulația celor mai poluante vehicule diesel.
Măsuri similare privind vehiculele au fost luate și în alte orașe, în special în Milano, unde concentrația de particule fine s-a ridicat joi la 90 de micrograme pe metru cub. Primarul capitalei lombarde, Giuseppe Sala, a declarat că „pentru a combate smogul, trebuie partajate măsuri structurale la nivel european”.
Astfel de niveluri de smog sunt înregistrate de obicei în decembrie și ianuarie în nordul Italiei, care prin geografia sa favorizează menținerea particulelor. Această situație neobișnuită a fost favorizată în special de absența precipitațiilor.
Astronomul italian Paolo Nespoli a postat miercuri pe Twitter o fotografie care arată un nor negru gros peste nordul Italiei, cu următorul comentariu: „The Po Valley in #Italy a few hours ago… fog or smog?” (Câmpia Padului în Italia acum câteva ore: ceață sau smog?”.
Ministrul italian al mediului, Luca Galletti, a apreciat situația ca „foarte complexă”, subliniind că aceasta ”vizează toate marile capitale, nu doar țara noastră”.
„Sunt primul care spune că nu am o baghetă magică. Dacă aș avea una, aș fi folosit-o deja”, a spus el, detaliind în același timp pașii în direcția corectă, cum ar fi dezvoltarea unor mijloace de transport durabile sau stimulente pentru utilizarea unor modele de încălzire mai eficiente.