Isărescu, despre aderarea la zona euro

România are nevoie de un program național, sprijinit de toate partidele, pentru aderarea la zona euro, dar acesta trebuie să fie unul ambițios și realist, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința „10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergență”.

„Am fost angajat direct în negocierile de aderare având un mandat de prim-ministru în anul 2000. Am datoria să subliniez că stabilirea datei aderării la 1 ianuarie 2007 nu a fost un simplu fapt calendaristic, ci a avut o importanță strategică deosebită, a devenit un adevărat catalizator al eforturilor susținute și continue ale tuturor guvernelor care au urmat pentru îndeplinirea unui program complex, coerent și relativ îndelungat de pregătire a României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Fac această remarcă într-un moment în care astăzi avem de răspuns la o altă întrebare de însemnătate strategică și anume când vom intra în zona euro. Aderarea la Uniunea Europeană s-a bazat pe acel program național, coerent și aș adăuga, cu deosebire ambițios. România are nevoie și acum de un program național, sprijinit de toate partidele, de toate forțele naționale, toate forțele societății, de aderare de această dată la zona euro. Este bine ca acest program să fi de asemenea ambițios, dar să fie și realist”, a spus Isărescu, informeaza Agerpres.

Acesta a subliniat faptul că stabilitatea, echilibrul și sănătatea economiei sunt de o însemnătate crucială. Isărescu a precizat că mai important decât orice este să urmărim indiferent de evoluția ciclului electoral politicile realiste, echilibrate, care să asigure sustenabilitatea creșterii noastre economice.

„Experiența relativ îndelungată pe care o am în domeniul macroeconomic m-a convins de un adevăr esențial și anume că pentru dezvoltarea durabilă a unei țări cu economie de piață nu există substitut la politicile economice fundamental corecte. Iar acestea nu sunt prociclice, ci anticiclice. Stabilitatea economiei este cheia pentru a avea un progres constant al nivelului de trai, măsurat, de exemplu, prin nivelul PIB/locuitor. Stimularea consumului în perioade în care acesta crește și fără ajutorul politicilor macroeconomice nu ajută la recuperarea decalajelor”, a subliniat guvernatorul BNR.

De asemenea, acesta a afirmat că România are nevoie de investiții publice, mai ales pe partea de infrastructură, în caz contrar „provinciile noastre istorice riscă să vadă discrepanțe crescute în viitor”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.