Maria Grapini, „cel mai reprezentativ europarlamentar”: „În PE trebuie să apărăm România!”
Doamnă europarlamentar Maria Grapini, marți seară, la Palatul Parlamentului, a fost organizată Gala BURSA “Deceniul European din Centenarul României”, cu scopul de a premia companii din diferite domenii de activitate care au performat în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, dar şi personalităţi marcante ale domeniului. La categoria „europarlamentarul care te reprezintă”, dvs ați primit cele mai multe voturi din partea românilor (31% din opţiunile românilor votanţi, la diferenţă mare de următorul clasat, cu 18%). Cum ați primit acest vot, acest premiu?
Evident, rezultatul a fost cea mai mare recunoaștere a activității mele în PE, pro-România. Am primit rezultatul votului ca pe o confirmare a faptului că acționez corect, că mi-am înțeles obligațiile mele de europarlamentar. Mulțumesc românilor care m-au votat dar și celor care au votat alți colegi pentru ca au înțeles să se implice, să dea un mesaj și să-și asume un vot.
Cât de mult reprezintă pentru un europarlamentar această recunoaștere, din partea românilor, a activității depuse la Parlamentul European, dar și în țară?
Recunoașterea din partea cetățenilor, prin vot direct, este cea mai importantă pentru că este cea mai democratică. În Parlamentul European au fost colegi care au aflat și care au apreciat inițiativa de vot electronic. Au fost încântați pentru că am primit atât de multe voturi din partea românilor. În țară, sper să pot convinge cu acest rezultat, că mi-am înțeles responsabilitatea, și sper să-i determinăm și pe alți români să se implice. Sper ca mediatizarea rezultatului să ducă la creșterea încrederii cetățenilor care vor vedea astfel că, dacă muncești, te implici, te lupți pentru ei, obții și recunoașterea aferentă.
Pentru mulți dintre colegii români din PE acest vot a fost, practic, unul de blam, o palmă primită din partea zecilor de mii de români care au votat pentru acordarea acestor prestigioase premii. Care este explicația acestei situații?
Nu vreau sa comentez afirmația dumneavostră, dar cred ca este un semnal de alarmă pentru unii europarlamentari. Cred ca ar trebui înțeles faptul că prestația din Parlamentul European nu este suficientă daca nu o valorificăm pentru propria țară. Nu trebuie sa fim rupți de țară, trebuie să ne consultam permanent cu cetățenii, cu asociațiile profesionale, cu instituțiile naționale. Trebuie sa preluăm problemele cetățenilor care ne-au votat și să solicitam o rezolvare la nivel instituțional, conform legislației naționale şi europene.
Cât de importantă este, doamnă Maria Grapini, o prestație unitară a tuturor europarlamentarilor români în slujba interesului național? De ce nu pot acționa împreună, în această direcție, cei 32 de europarlamentari români?
Sunt convinsă că a munci în echipa este soluția cea mai buna și de succes într-o firma, într-o țară și, evident, în Parlamentul European. Dar ce echipă poți să faci cu doamna Macovei care blamează ţara la fiecare intervenție în plenul Parlamentului European și cere sancționarea României? Ce echipă poți să faci cu alți colegi care sunt de trei mandate în PE, unii trecând de la un partid la altul, si care nu au făcut nimic concret în susținerea unor amendamente care ar fi adus un impact pozitiv în România, și care nu au facut nicio o acțiune publică de promovare a României, cu valorile ei, căci România are extrem de multe valori!
Părerea mea este că (și, în acest sens, am și acționat) chiar dacă avem opțiuni politice diferite, chiar dacă nu îți place o persoană care conduce temporar o instituție democratică, trebuie să te lupți în țară pentru a convinge că nu este bună, dar, în niciun caz, nu trebuie să confundăm țara cu persoanele! Aici, în PE, trebuie să apăram România! Din păcate, mulți europarlamentari nu fac acest lucru!
Cum caracterizați prestația Mariei Grapini la nivel europarlamentar în anul 2017? Care au fost principalele realizări ale dvs în acest an? Știu ca lista este lungă, dar, haideți să ne focusăm pe principalele realizări la nivelul PE…
Am organizat multe acțiuni de promovare a României în PE. De altfel, voi lansa în luna decembrie o carte în care voi detalia activitatea mea la nivel europarlamentar (Maria Grapini – o voce proeuropeană în PE).
Mai mult, nu vreau să-mi dau singură calificative.Vreau să prezint câteva realizări și vreau să vă spun că simt că mi-am făcut datoria. Și în acest an, termin pe locul 1 dintre cei 32 de europarlamentari români (locul 8 dintre cei 751 de eurodeputați) la numărul de amendamente depuse la modificările legislative europene. Am primit premiul pentru cel mai implicat europarlamentar dintre cei 751, în privința implicării mele în eficientizarea energetică.
Am avut, de asemenea, intervenții în plenul Parlamentului European pe subiecte sensibile pentru România și am sustinut interesul național- eliminarea MCV, intrarea în Schengen, alocarea de fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, educație, tineri, IMM-uri, infrastructură, etc.
Anul 2018 reprezintă un an cu multe provocări la nivelul Parlamentul European. Să înțelegem că europarlamentarul Grapini va ține, în continuare, sus ștafeta apărării interesului național?
Da! Pentru mine, ca umanist, nimic nu este mai important decât interesul național. Aș vrea ca toți românii să înțeleagă acest lucru! Nu ne face bine blamarea țării în exterior, nu ne face bine dezbinarea și nu ne face, în niciun caz, bine subordonarea interesului național unor interese personale sau de grup.
Daca aceste lucruri vor fi, în sfârșit, înțelese, cetățenii vor alege români pentru instituțiile naționale si europene pe criteriul valorii, români care vor respecta și vor apăra, mai presus de orice, interesul național!
Un interviu realizat de Iulian Badea