Consecințele muncii peste program
Munca peste program are un ”preţ mare” pentru părinţi, afectându-le sănătatea şi viaţa de familie, atunci când se străduiesc să facă faţă orelor lungi de la birou, este concluzia unui nou studiu preluat vineri de Press Association.
Cercetarea, condusă de organizaţia nonprofit Working Families şi Bright Horizons, o companie din domeniul educaţiei timpurii, a ajuns la concluzia că mulţi părinţi muncesc peste programul normal de lucru din cauza volumului mare de sarcini.
Aproape doi din cinci părinţi nu ajung acasă la timp pentru a le spune ”noapte bună” copiilor şi nu au timp pentru a-i ajuta pe cei mici la teme, iar unul din patru consideră că munca este cauza neînţelegerilor cu partenerul.
Potrivit Agerpres, munca peste program este legată şi de obiceiurile alimentare nesănătoase, precum şi de timpul insuficient pentru exerciţii fizice.
Un sondaj, la care au participat peste 2.700 de părinţi încadraţi în câmpul muncii, a ajuns la concluzia că doi din cinci angajaţi care ar trebui să muncească 35 sau 36 de ore pe săptămână petrec mai mult timp la serviciu. Dintre cei care au un program de 25 de ore, doar o treime munceşte suplimentar.
Constatările studiului descriu o situaţie ”îngrijorătoare” pentru părinţi, care admit că ”trag de timp” în carieră, refuză o nouă slujbă sau promovare pentru a putea echilibra viaţa profesională cu cea de familie.
”Pentru mame şi taţi, faptul de deveni părinte pare să fie o decizie proastă pentru carieră deoarece standardul pentru cei care vor să aibă succes a rămas venitul devreme la serviciu, munca suplimentară şi răspunsul la emailuri în afara orelor de program, iar părinţii au mai puţin timp la dispoziţie, ceea ce îi dezavantajază”, explică Sarah Jackson, directoarea organizaţiei Working Families.
”Părinţii răspund la presiunile puse asupra lor înfrânându-şi în mod deliberat carierele. Cu peste 11 milioane de părinţi în câmpul muncii în Marea Britanie, economia noastră nu îşi mai permite această ”penalizare parentală”.
”Avem nevoie de o abordare mai largă, cu adevărat flexibilă a muncii. Avem nevoie de slujbe croite pe nevoile umane, care să le permită părinţilor să-şi îndeplinească potenţialul de pe piaţa muncii şi să le dea familiilor timpul de care au nevoie pentru a putea prospera.”
”Cultura britanică a muncii peste program pune o presiune serioasă pe viaţa de familie”, spune James Tugendhat, din cadrul organizaţiei Bright Horizons.