Programul Național de Oncologie, o prioritate

Ministerului Sănătăţii şi Guvernul au în plan să îmbunătăţească Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer, afirmă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

„Oncologia este una dintre patologiile foarte sensibile cu adresabilitate mare şi creştere exponenţială a numărului de cazuri noi. Chiar dacă Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este unul destul de generos, care acoperă zona de medicamente, acesta trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii, al Guvernului, este de a îmbunătăţi acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicaţi în această zonă”, subliniază ministrul Sănătăţii.

De asemenea, precizează Sorina Pintea, prevenţia în oncologie este foarte importantă.

„Bolnavul oncologic poate să fie tratat cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii derulează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanţare din fonduri europene, nerambursabile. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”, se arată în mesajul ministrului Sănătăţii, dat publicităţii duminică.

În acest context, ministrul Pintea aminteşte că, în premieră, pe parcursul a cinci ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparţin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile.

De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică etc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.