Constantin Lăcătușu și Cristian Gruia, expediție de ski-alpinism în Munții Kun Lun din China

Alpinistii Constantin (Ticu) Lacatusu, din Piatra Neamt, primul roman pe Everest, si Cristian Gruia, din Bucuresti, pleaca sambata dimineata intr-o expeditie de ski-alpinism in Muntii Kun Lun din China. Obiective: ascensiuni pe varfuri de peste 7000 m.

Muntii Kun Lun sunt situati intre lanturile muntoase Himalaya-Karakorum (la sud) si Pamir-Tian Shan (la nord), in provincia Xinjiang, cea mai vestica provincie a Chinei, la marginea desertului Takla-Makan.

Varfurile tinta apartin grupului Muztagh Ata si se afla foarte aproape de granitele cu Pakistan, Afganistan si Tadjikistan. Alpinistii romani vor incerca sa urce 2 sau chiar 3 dintre aceste varfuri:

MUZTAGH ATA – 7546m , KALAXONG –  7277m, KOSKULAK – 7028m, si  KUKSAY – 7184m. Cu exceptia lui Muztagh Ata, toate celelalte varfuri nu au mai fost urcate de alpinisti romani.

Foarte putine echipe din lume au urcat, in aceeasi expeditie, 2 dintre aceste varfuri. Daca vor reusi 2 varfuri de peste 7000m, alpinistii vor stabili o premiera romaneasca in ski-alpinism.

Daca vor urca 3 varfuri de peste 7000m, Ticu si Cristi vor stabili o premiera mondiala deoarece nimeni nu a mai reusit sa urce 3 astfel de piscuri din muntii Kun Lun, in aceeasi expeditie.

Durata expeditiei = 1 luna.

Expeditia este sustinuta de HEIDELBERGCEMENT – Sponsor principal si RIFIL. Va rugam sa mentionati acesti parteneri; fara ei, expeditia nu ar fi fost posibila.

Cristi Gruia are la activ ascensiuni in Alpi, Caucaz, Africa si Nepal-Himalaya:  Ama Dablam, Thapa peak,  Island peak si tentativa de premiera pe Tsartse.

Constantin Lacatusu a urcat in premiera romaneasca pe Everest (1995), a fost primul roman pe un varf de peste 8000m (Broad Peak-8047m, 1992) si primul roman pe Cho Oyu (8201m, 1998, solo).  Are la activ mai multe premiere mondiale si este singurul roman ce a reusit celebrul circuit SEVEN SUMMITS, cele mai inalte varfuri ale celor 7 continente (2001). In anul 2010, impreuna cu Cornel Coman, a realizat traversarea calotei glaciare a Groenlandei, pe o distanta de 650km, fara sprijin din exterior.

 

Impreuna cu HEIDELBERGCEMENT, Clubul Montan Roman a inaugurat anul trecut VIA FERRATA ASTRAGALUS, in Bicaz Chei, jud. Neamt, cel mai lung traseu via ferrata din Romania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.