Totul despre Declarația Unică De Venit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a venit în sprijinul plătitorilor de taxe cu un „GHID PRIVIND DEPUNEREA ÎN ANUL 2018 A DECLARAŢIEI UNICE privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

„Pentru a simplifica completarea şi depunerea online a Declaraţiei Unice, Ministerul Finanţelor Publice – ANAF pune la dispoziţia contribuabililor o aplicaţie informatică dedicată, care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/”, arată comunicatul.

Declaraţia Unică se poate completa şi depune de la adresa https://declunica.anaf.ro/„dacă se utilizează numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual”, menţionează ANAF.

Instituţia recomandă utilizarea din timp a aplicaţiei dedicate completării şi depunerii online a Declaraţiei Unice, pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistraţi simultan în sistem.

Documentul explică pe larg ce este declarația unică, pașii ce pot fi urmați pentru depunerea declarațiiei unice, cine are obligația de a completa acest document dar și dacă sau de câte ori declarația poate fi rectificată.

Astfel, conform ghidului privind declarația unică, în legătură cu rectificarea acesteia, ANAF declară că:
Declarația unică poate fi corectată de contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile actuale nu corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative în condițiile Codului de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Cu privire la declarația rectificativă, ANAF oferă următoarele informații:

  • Declarația rectificativă se întocmește pe același formular, bifându-se cu X căsuțele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I „Date privind veniturile realizate în anul 2017″ și/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018″, după caz). Contribuabilul poate rectifica venitul estimat până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere.

Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială.
Declarația rectificativă se va folosi pentru:

  • corectarea impozitului pe venit, precum și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice;
  • modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
  • modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
  • modificarea unor date referitoare la contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate pe anul 2018; – corectarea altor informații prevăzute de formular
  • Contribuabilul poate rectifica venitul estimat până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere. Veniturile necuprinse în declarația inițială se declară prin depunerea unei declarații rectificative.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.