Peștera Topolnița, a doua peșteră ca mărime din România
Peștera Topolnița, situată în județul Mehedinți, unicat în țară din punct de vedere al formațiunilor carstice, este un loc foarte căutat de specialiștii din întreaga lume, prin lungimea ei de 10.330 metri peștera fiind a doua ca mărime în România și a 17-a din lume.
Peștera Topolnița este situată în partea centrală a Podișului Mehedinți, între localitățile Cireșu și Marga, la aproximativ 35 kilometri nord de Drobeta Turnu Severin, actualmente este închisă din cauza accesului dificil pe culoarele sectoarelor subacvatice. Cu o lungime de 20,5 kilometri din care numai 11 kilometri exploatați de speologi, ea a fost săpată în calcarele malmneocomiene din Dealul Prosacului, la 400 metri altitudine. Este o peșteră gigant, cu o rețea de galerii dispuse pe patru niveluri: două fosile, unul subfosil și celălalt activ.
Peștera a fost săpată de trei râuri: Topolnița, Gaurinți și Ponorat. Are cinci guri de acces: gura Prosacului (cu un impresionant portal de 67 metri înălțime), gaura lui Ciocardie, intrarea cunoscută sub numele de Peștera Femeii, și cele doua deschideri de la Gaurinți.
Râul Topolnița pătrunde în subteran prin gura Prosacului și iese prin gaura lui Ciocardie. Galeria Emil Racovița, cea mai impresionantă formațiune speologică din Carpați, este cea mai lungă galerie a peșterii, are 1.570 metri.
În galerii, cu săli uriașe și cascade de apă, se întâlnesc forme bizare de relief, de unde și denumirile: marea lumânare, pădurea cu lumânări, marele dom stalagnitic, lacul de cleștar. În Peștera Topolnița s-au descoperit urme umane din neolitic. Din punct de vedere carstic, aici sunt conservate formațiuni fosiliere unice în lume.
Este o peșteră caldă, temperaturile oscilând între 8,2 și 10,8 grade. La poarta de ieșire a peșterii crește laleaua pestriță (Fritillaria montana), monument al naturii. Peștera Topolnița nu poate fi vizitată, deocamdată, decât cu aprobarea Academiei Române. Din acest motiv la fiecare dintre intrări au fost fixate grilaje de fier care stau tot timpul încuiate.
Peştera Topolniţa este singura dintre cele 200 de rezervaţii speologice din judeţul Mehedinţi care este sărbătorită cu fast, întotdeauna a treia duminică din luna august, de locuitorii din regiunea montană din localităţile situate în nord-vestul României.
Evenimentul se desfăşoară mereu pe platoul situat în apropierea uneia dintre intrările în adâncuri, unde apa râului Topolniţa se rostogoleşte domol în galerii, prin portalul Prosacului, înalt de 67 metri, pentru a ieşi ceva mai departe, la 11.000 de metri, prin gaura lui Ciocîrlie.
Sărbătoarea Peşterii Topolniţa, care va găzdui luna viitoare a 54-a ediţie, va deveni un pretext pentru valorificarea întregului potenţial carstic al munţilor Mehedinţi şi că va atrage în aceste locuri, aflate doar la aproximativ 60 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, zeci de iubitori de tradiţii montane, mai ales că în fiecare an localnicii organizează în vecinătatea acesteia un târg tradiţional cu produse alimentare şi meşteşugăreşti. Mai multm, serbarea câmpenească, susţinută anual de artişti amatori, va continua să adune în preajma Peşterii Topolniţa mii de iubitori de folclor autentic românesc, „ceea ce înseamnă că întotdeaua fiinţa românească va avea pe lângă tinereţe, eternitate”.
Surse: montaniarzi.ro; romaniaturistica.ro;