Ghidul Meseriilor Viitorului, lansat în prima zi de școală

Organizaţia neguvernamentală INACO lansează Ghidul Meseriilor Viitorului în prima zi de şcoală, în condiţiile în care consideră că sistemul de orientare şcolară şi de orientare profesională nu informează suficient tinerii şi nu formează elevii pentru schimbările perspectivei structurii forţei de muncă. 

„Ghidul Meseriilor Viitorului vă propune un tur virtual în viitor, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului, cu multe exemple concrete de meserii care apar, dispar sau care se transformă, într-un efort civic de informare, conştientizare şi responsabilizare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, a tuturor celor care doresc să ţină pasul cu tendinţele de formare profesională. Ghidul oferă dovezi prin informaţii şi imagini despre robotică, biotehnologii, inteligenţa artificială, realitatea virtuală, blockchain, internetul tuturor lucrurilor, transporturile sau resursele viitorului etc., dar şi cele mai bine structurate previziuni despre economia şi piaţa locurilor de muncă”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat transmis Agerpres.

Astfel, ‘Care vor fi meseriile viitorului?’, ‘Care sunt meseriile în curs de apariţie, de transformare sau chiar de dispariţie?’, ‘Care vor fi competenţele şi abilităţile cele mai căutate de către angajatori?’, ‘Cum le-am putea dobândi?’ sunt câteva întrebări-cheie la care comunitatea de profesionişti ai grupului de reflecţie INACO a răspuns simplu şi clar, pe înţelesul tuturor.

„Trăim momente de răscruce tehnologică li economică, cunoscute ca revoluţii industriale. Părinţii şi bunicii noştri au cunoscut deja trei astfel de revoluţii, cea a mecanizării, a electrificării, a calculatoarelor şi a automatizării. În prezent, ne aflăm în faţa celei de-a patra revoluţii industriale numită 4.0 sau Revoluţia Digitală. Până în 2025, ea va aduce transformări majore. Consecinţele se vor vedea rapid în modul în care trăim şi muncim”, se spune în comunicat.

INACO consideră că sistemul de orientare şcolară şi de orientare profesională nu informează suficient tinerii şi nu formează elevii pentru schimbările perspectivei structurii forţei de muncă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.