Programul „Rabla Clasic”, suplimentat cu aproape 200 de milioane de lei
Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul 2018, rectificat, astfel că programul Rabla Clasic va fi suplimentat cu 198 milioane lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, ceea ce reprezintă un număr de 30.000 de prime de casare noi.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, 13 septembrie 2018, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul 2018, rectificat, scrie news.ro. Prin adoptarea acestui act normativ este asigurată finanţarea, din bugetul Fondului pentru Mediu, a proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, precum şi sumele necesare în vederea restituirii taxei auto.
Astfel, Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic) va fi suplimentat cu 198 milioane lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, ceea ce reprezintă un număr de 30.000 de prime de casare noi, numărul total al primelor de casare ajungând la aproximativ 50.000 în anul 2018, valoare mult peste media ultimilor ani, precizează un comunicat al Guvernului.
De asemenea, au fost alocate credite de angajament în sumă de 20 milioane lei pentru demararea Programului Rabla pentru electrocasnice, program care se va adresa persoanelor fizice, în vederea stimulării colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi care va contribui la atingerea obiectivelor şi standardelor de mediu asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.
Conform sursei citate, un alt program este cel privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ, care va beneficia de un buget de 92 milioane lei, urmând a se realiza aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice.
Pentru Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane – autobuze şi troleibuze electrice/GNC (gaz natural comprimat), se alocă 460 de milioane lei, beneficiarii urmând a fi, cu prioritate, unităţile administrativ-teritoriale unde depăşirea emisiilor de poluanţi a determinat demararea procedurilor de infringement împotriva României pe calitatea aerului.
Totodată, se alocă suma de 6 milioane lei pentru Programul privind finanţarea Centrului de Excelenţă NATO pentru protecţia mediului, prin construirea unei clădiri verzi al cărei consum de energie este aproape egal cu zero, exemplu de bune practici în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul rezidenţial şi suma de 230 de milioane lei pentru Programul „Centenarul luminii” privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
De asemenea, a fost suplimentată suma necesară restituirii taxei auto, din excedentul anilor precedenţi fiind asigurată suma de 1,345 miliarde lei. Restituirea sumelor se realizează în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule şi cele ale Ordinului nr. 1488/3198/2017 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017.
Nu în ultimul rând, a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, fiind mărit, de la 18.000 la 35.000 euro – contravaloare în lei, pragul maxim de achiziţionare a autovehiculelor electrice de către autorităţile şi instituţiile publice prin Programul Rabla Plus, se mai arată în comunicat.