Nominalizările pentru Premiul Saharov pe 2018

Comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare şi subcomisia pentru drepturile omului ale Parlamentului European au anunţat joi nominalizările pentru Premiul Saharov pe 2018, reprezentate de opt personalităţi sau entităţi, printre care un grup de 11 organizaţii neguvernamentale care protejează drepturile omului şi salvează viaţa migranţilor în Marea Mediterană, relevă un comunicat de presă al legislativului european.

Premierul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume.

Nominalizarea pentru ONG-urile care protejează drepturile omului şi salvează viaţa migranţilor în Marea Mediterană a fost făcută de grupurile europarlamentare socialist şi ecologist. Organizaţiile respective sunt Fundaţia Boat Refugee, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Medici Fără Frontiere, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Salvaţi Copiii, Sea Eye, Sea Watch şi SOS Mediterranée.

Grupul europarlamentar al Partidului Popular European (cel mai numeros din PE) l-a nominalizat pe regizorul ucrainean Oleg Senţov, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru ‘complotarea unor acte de terorism’ împotriva guvernării de facto a Rusiei în Crimeea. Amnesty International a descris procesul drept ‘un proces necinstit în faţa unui tribunal militar’.

O altă nominalizare pentru Premiul Saharov este avocata germană de origine turcă Seyran Ateş, care luptă împotriva extremismului politic şi religios şi oprimării femeilor. Ea este iniţiatoarea construirii, la Berlin, a moscheii Ibn Rushd Goethe, unde se roagă împreună bărbaţii şi femeile. În urma primirii a numeroase ameninţări cu moartea, ea are nevoie de protecţie permanentă. A fost nominalizată de grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni şi de alţi eurodeputaţi pentru angajamentul său neobosit pentru ‘protejarea drepturilor omului şi devotamentul său pentru un islam deschis’.

Grupul europarlamentar liberal l-a nominalizat pe Caesar, un fost fotograf militar sirian care a scos pe ascuns din Siria 55.000 de fotografii ce arată atrocităţile comise în această ţară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.