Și în prag de Crăciun, Maria Grapini luptă cu Europa pentru România

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, și-a făcut o țintă precisă și permanentă din a-și apăra țara, astfel că, în prag de Sărbători, a transmis o nouă întrebarea scrisă Comisiei Europene pe tema nedreptăților majore la adresa României în privința MCV, dar și în cele ale dublei măsuri folosite public de către decidenții UE.

Intitulată “Recentele scandaluri de corupție din cele nouă state ale Uniunii Europene”, solicitarea pune accent pe evaziunea fiscală de 55,2 miliarde de euro, în care au fost implicate bănci germane, franceze, britanice, dar și bănci globale, dezvăluire care creează mari și evidente îngrijorări respectiv nemulțumiri printre cetățenii europeni.

“Deși aceste state sunt preocupate de cazurile de corupție din alte state membre, se pare că nu au capacitatea necesară de a le gestiona pe cele proprii. Tocmai de aceea statele și cetățenii Uniunii Europene nu trebuie să mai fie împărțiți pe principiul de mâna întâi și mâna a doua de către unii lideri europeni.

1) Aș dori să știu ce își propune Comisia și dacă va condamna aceste fapte, așa cum a făcut-o în cazul României, deși nu au existat dovezi clare în acest sens?

2) Nu consideră Comisia că MCV-ul pentru România și Bulgaria reprezintă un mecanism perimat și că ar trebui să existe un mecanism de supraveghere unic pentru toate statele membre privind evaziunea fiscală?”, a scris umanista Comisiei Europene.

Maria Grapini a primit un răspuns prompt dinspre CE, într-o formulare diplomată.

“Respectarea egalității statelor membre este un principiu fundamental al Uniunii. Comisia promovează activ impozitarea echitabilă și cooperarea între statele membre. Ea se opune oricărei forme de evaziune fiscală, de evitare a obligațiilor fiscale, de fraudă fiscală și de corupție, indiferent de țările implicate. Comisia monitorizează activ politicile fiscale ale statelor membre, inclusiv eforturile lor de combatere a evaziunii fiscale, ca parte a semestrului european. Ea raportează anual cu privire la deficitul de încasare a taxei pe valoarea adăugată din toate statele membre”, i-a scris Comisia europarlamentarului umanist.

Cât despre MCV, Maria Grapini este informată că “la 13 noiembrie 2018, Comisia a adoptat rapoartele MCV din 2018 pentru România și Bulgaria, rapoarte care evaluează măsurile luate de cele două țări pentru a îndeplini fiecare dintre principalele recomandări rămase, stabilite în ianuarie 2017, dar și eventualele evoluții negative care ar putea pune sub semnul întrebării sau anula progresele realizate în trecut în ceea ce privește obiectivele de referință ale MCV. Comisia va evalua din nou progresele înregistrate înainte de încheierea acestui mandat”, se arată în finalul răspunsului transmis umanistei Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.