Cele mai vândute cărți ale anului 2018

Cărţile de istorie, eseurile şi jurnalele se situează, pentru al doilea an consecutiv, în topurile vânzărilor de carte ale marilor edituri din România, la fel ca şi cele de ficţiune, fapt evidenţiat de cele două mari saloane de carte – Bookfest şi Gaudeamus.

Astfel, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România, volumele „Un om care scrie. Jurnal, 2011-2017” de Mircea Cărtărescu, „Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari, „Mihai 1 al României – Regele nostru”, „12 reguli de viaţă. Un antidot la haosul din jurul nostru” de Jordan B. Peterson, s-au situat pe primele locuri în topuri ale vânzărilor, prezentate de editurile Humanitas, Polirom, Curtea Veche Publishing sau de Grupul Editorial Trei.

Top 10 Humanitas, la Bookfest 2018, a fost alcătuit în ordine din volumele: „Două mături stau de vorbă. Scene româneşti” de Radu Paraschivescu; „Ei mă consideră făcători de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca” de Tatiana Niculescu; „Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac” de Lucian Boia; „Un om care scrie. Jurnal, 2011-2017” de Mircea Cărtărescu; „România în 100 de ani. Bilanţul unui veac de istorie” de Oliver Jens Schmitt; „Nebiruita flacără a vieţii. Amintiri, 1867-1952” de Ana Kretzulescu-Lahovary; „Creierul. Povestea noastră” de David Eagleman; „Iubeşte şi fii iubit(ă). (Aproape) totul despre relaţia de cuplu” de Domnica Petrovai; „Bărbatul care aduce fericirea” de Cătălin Dorian Florescu şi „Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini”, ediţia pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. Dintre acestea, doar una, cartea lui Cătălin Dorian Florescu „Bărbatul care aduce fericirea”, este de ficţiune, restul fiind lucrări de eseistică, istorie sau jurnal.

În schimb, la Humanitas Fiction a prevalat ficţiunea, topul incluzând: „Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina, „Omul care vedea dincolo de chipuri” de Eric-Emmanuel Schmitt, „Şi deodată cineva bate la uşă” de Etgar Keret, „Pădurea întunecată” de Nicole Krauss, „Lincoln între vieţi” de George Saunders; „Dincolo de iarnă” de Isabel Allende; „Băiatul cel nou. Othello de William Shakespeare reimaginat” de Tracy Chevalier; „Viaţă de vânzare” de Yukio Mishima; „Wabi-Sabi” de Francesc Miralles, „Lebedele de pe Fifth Avenue” de Melanie Benjamin.

În nota preferinţei pentru eseu şi istorie, la Polirom, în Top cinci, pe primul loc s-a situat „Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari, urmată, pe locul al doilea, de „Homo Deus. Scurta istorie a viitorului”, aparţinând aceluiaşi autor, pe locul trei – „Istoria omenirii” de G.M. Roberts, pe locul patru – „Labirintul spiritelor” de Carlos Ruiz Zafon şi pe locul cinci „Uciderea Comandorului. Volumul I” de Haruki Murakami, doar ultimele două fiind cărţi de ficţiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.