Achille Costin Duțu, despre crearea unui important pol sindical: „Salvarea industriei prelucrătoare românești, o prioritate!„ 

Domnule Achille Costin Duțu, în calitate de președinte al Federației Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, care au fost motivele care au condus la crearea unui pol sindical la care au luat parte alături de federația condusă de dumneavoastră și alte cinci federații sindicale?

În ultima perioadă, membrii de sindicat din industria romaneasca, ne-au transmis că sunt nemulțumiți de modul cum au fost reprezentati de catre confederatiile sindicale în raport cu organizațiile sindicale bugetare.

În ultimii ani, prin negocierile și facilitățile mai ales salariale acordate numai sectorului bugetar, s-a creat o stare de nemulțumire justificată a salariatilor, cei care contribuie semnificativ la PIB-ului României, prin taxele și impozitele plătite de ei.

În aceste condiții, ca urmare a acestor nemultumiri din partea salariatilor din industrie, ne-am organizat si am  creat  un pol sindical la nivelul industriei prelucratoare romanesti .

Alianta Federatiilor din Industrie nu are personalitate juridică si grupeaza aproximativ 100000 de membri, propunându-și să reprezinte corect si onest doleanțele lor, în  fața Guvernului și a Parlamentului Romaniei.

Obiectivele noastre sunt foarte clare, mai ales că din 2011 modificarea Codului muncii și a legislației subsecvente a afectat serios raporturile de muncă dintre angajati si angajatori , astfel considerăm de maximă urgență modificarea Legii 62/2011 și reapariția contractelor colective de muncă sectoriale și cel național.

În acest context, încercăm să reclădim încrederea membrilor de sindicat în acțiunea sindicală! Firmele continuă să dispără una după alta, în timp ce numărul salariaților a scăzut drastic după 1990. Ce se poate face în această direcție?

Așa cum ați spus, din păcate, se observă cum dispar, la cote alarmante, firme din economia și industria României. Vă pot da un exemplu privind industria chimică. Dacă în industria chimică , în anul 1990, lucrau  120.000 de salariați, în momentul de față nu depășim 60.000 de salariați. Vorbim, astfel, ca în mai puțin de 30 de ani, a avut loc o reducere dramatica  a numărului de angajați care, probabil, nu se va opri aici atâta  timp cât Guvernele nu iau în serios mesajele din partea producătorilor din industria chimică și din celelalte industrii care de fapt susțin bugetul național!

Este mai mult decât necesar să reconstruim această mișcare sindicală și ținem foarte mult la acest lucru mai ales că,  NU personalitatea juridică a unei organizatii sindicale dă forța acelei  organizații, ci modul în care aceasta reuseste sa isi apere interesele colective si individuale ale membrilor săi.

Concret, când a fost semnat acest acord și care sunt federațiile semnatare? Dar cele mai importante companii membre?

Acordul a fost semnat în 12 septembrie 2018 între Federația Sindicatelor Libere din Chimie-Petrochimie, Federația Industrial Olt BNS, Federația Națională Sindicală Solidaritatea Metal, Federația Sindicatelor din Construcții de Mașini, Federația Sindicatelor din Industria Lemnului și Federația Confeltex din Pielările și Textile.

Aceste șase federații sunt afiliate unele la Cartelul  Alfa, CNSLR Frăția, BNS, iar  o federație este  independentă, neafiliată confedral.

Acestea grupează în acest moment salariați din industria prelucrătoare a României și aș enumera câteva dintre întreprinderile unde avem membri de sindicat: fabricile de medicamente, Antibiotice Iași, Terapia Cluj , Armedica , Oltchim, Chimcomplex Ramnicu Valcea si Borzești , fabrica de anvelope  Michelin Zalau , Dacia Grupul Renault, Uzina Ford din Craiova, Romaero Bucuresti, Șantierul Naval Constanța, Severnav Turnu Severin, UZUC Ploiești, Rulmenți Bârlad, Electromagnetica, din industria electrotehnică, electronică, fabrici de mobilă, confecții, pielărie și din industria de apărare etc

Este un început bun si speram sa formăm o echipă care să pună în operă ceea ce ne-am propus convingând salariații si salariatele din industria romaneasca să ne susțină în demersurile noastre. Din păcate, în ultimii ani asistăm la o divizare fără precedent a mișcării patronale.

Din 2011 până acum nu știu să se fi încheiat vreun contract colectiv de munca  sectorial, ba mai mult prin eliminarea din lege a contractului colectiv de munca national , a dispărut si posibilitatea ca la nivelul României să existe un singur contract colectiv care sa prevada valori minimale pentru toti salariatii romani.

Cât timp sindicatele și patronatele nu vor reusi sa-si stabileasca un program comun de probleme care pot fi discutate , analizate  si care sa fie elaborate ca o politica comuna  nu se va reusi relansarea industriei prelucratoare din Romania.

Marți, aveți o primă întâlnire la Palatul Parlamentului. Ce vă propuneți în cadrul acesteia?

În acest context, ne-am propus să avem o primă întâlnire în 12 martie pentru ca sindicatele impreuna cu patronatele să identifice împreună politici coerente pe care să le putem promova la nivelul Guvernului României.

Punctele de vedere comune ale sindicatelor și patronatelor sunt necesare eficientizării oricărui demers întreprins în direcția Executivului.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.