Scandal uriaș în Coaliție pe tema rectificării bugetare. ALDE amenință cu ieșirea de la guvernare!
Liderii coaliței ar trebui să se întâlnească luni pentru a discuta despre rectificarea bugetară, dar ședința nu a fost încă programată, spun surse politice.
În urmă cu câteva zile, vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, reclama că cei din PSD au făcut bugetul fără consultarea partenerilor din coaliție.
Acesta a criticat și modul în care au fost împărțiți banii și a amenințat cu ieșirea de la guvernare. Proiectul de rectificare nu a fost încă publicat și cel mai porbabil rectificarea va fi din nou amânată. Conform informațiilor apărute pe surse, rectificarea taie de la Transporturi, Educație și Sănătate.
Totuși, liderii ALDE susțin că nu vor rămâne la guvernare cu orice preț, motiv pentru care negocierile vor fi dure. Dacă nu se vor înțelegere pe rectificarea bugetară nu este exclusă o ieșire de la guvernare.
ALDE se folosește de rectificarea bugetară pentru a forța ieșirea de la guvernare și trecerea în opoziție
Oamenii lui Tăriceanu reclamă proasta împărțire a banilor și folosesc acest motiv pentru a se rupe de PSD. Viorica Dancila pune miniștri interimari în locul miniștrilor ALDE, iar guvernul funcționează minoritar până la o viitoare moțiune de cenzură care ar putea fi depusă în septembrie. La moțiune Guvernul este demis și președintele numește un alt premier care să adune o nouă majoritate parlamentară.
ALDE iese de la guvernare dar susține Guvernul din Parlament. Chiar dacă în urma nemulțumirilor ALDE iese de la guvernare, Călin Popescu Tăriceanu va oferi susținere parlamentară Guvernului PSD pe proiecte punctuale și în cazul unei moțiuni. ALDE ar putea rămâne cu secretarii de stat în Guvern și cu oamenii din eșalonul doi. În campania pentru prezidențiale cei doi candidați, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dancila nu se vor ataca direct iar în condițiile în care unul dintre ei intră în turul al doilea, celălalt îl va susține.
ALDE iese în toamnă de la guvernare. ALDE nu iese acum de la guvernare însă vor folosi toate motivele posibile pentru a pune presiune pe PSD și pentru a încerca să câștige puncte electorale din atacurile la adresa partenerilor de coaliție. Ieșirea de la guvernare este amânată pentru toamnă, atunci c.
Cei din ALDE au transmis public că nu sunt de acord cu aceste tăieri și nici cu alocările bugetare mai mari pentru serviciile secrete. Călin Popescu Tăriceanu a reclamat și proasta funcționare a coaliției în teritoriu acolo unde, de multe ori, PSD face alianță cu PNL. Toate aceste lucruri ar trebui discutate în prima ședință a coaliției, care nu ar fi exclus să fie și ultima.
Ministrul Finanţelor dădea asigurări la ultima şedinţă a cabinetului Dăncilă că rectificarea bugetară ajunge luni pe masa Guvernului. Proiectul însă nu a fost nici măcar lansat în dezbatere publică.
Nici instituţiile care ar fi trebuit să îl avizeze nu l-au primit. În plus, ALDE nu e de acord cu modul în care au fost împărţiţi banii, iar, potrivit unor surse, rectificarea este negativă. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susţine că miniştrii săi nu vor vota rectificare bugetară şi că rectificarea reflectă strict viziunea Partidului Social Democrat.
Termenul avansat de ministru nu va fi respectat nici de această dată. Potrivit unor surse, miniştrii nu au fost convocaţi în şedinţă. Mai mult, proiectul de rectificare nu a fost publicat nici până la această oră pe site-ul Ministerului de Finante. Nu a ajuns nici măcar pe masa instituţiilor care trebuie să emită avizele obligatorii.
La rectificarea bugetară, serviciile de informaţii, cu excepţia STS, vor primi bani în plus. STS, care a fost aspru criticat în spațiul public pentru că nu a localizat-o cu precizie pe Alexandra Măceșanu când a sunat la 112, pierde 70 de milioane de lei. Această diminuare a bugetului nu este însă o sancțiune, ci a fost decisă chiar la propunerea Serviciului de Telecomunicații.
Atunci când instituțile nu epuizează sumele alocate pentru cheltuieli de funcționare și nici nu le investesc pentru a-și îmbunătăți activitatea, banii sunt redirecționați. Tăieri de fonduri vor fi și la Transporturi, Educație și Sănătate. Potrivit unor surse, rectificarea bugetară este negativă, iar deficitul ajunge la 1,94% din PIB.