Planul de federalizare al Republicii Moldova, propus de Rusia, respins de Guvernul Sandu
Guvernul Republicii Moldova a respins marți propunerea Moscovei de adoptare a Planului Kozak, care presupune federalizarea țării și blocarea de facto a oricărei încercări de aderare în viitor la UE și NATO.
„Republica Moldova și-a exprimat poziția privind proiectul documentului la care v-ați referit, la perioada istorică respectivă, acum 16 ani. Astăzi, mai mult ca niciodată, țara noastră este fermă pe poziția că subiectul Planului Kozak nu este relevant în contextul procesului de reglementare transnistreană”, a spus Alexandru Roitman, purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe, citat de Radio Chișinău.
Reacția oficialului moldovean vine la o zi după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Moscova pledează pentru revenirea la principiile din Memorandumul Kozak. El a spus că Rusia pledează pentru soluţionarea conflictului Nistru şi revenirea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, cu condiția ca Moldova să-și păstreze suveranitatea și neutralitatea. Serghei Lavrov a făcut această declarație în cadrul unui forum de tineret, citat de pe site-ul PolitNavigator.
Președintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon, nu a avut încă nici o poziționare publică față de declarația lui Lavrov.
Memorandumul Kozak a fost un proiect de reglementare a conflictului transnistrean, coordonat de actualul vicepremier rus, Dmitri Kozak. El a fost lansat de către Moscova în 2003 și prevedea soluționarea crizei transnistrene în urma unor tratative directe între Chișinău și Tiraspol, precum și acordarea părții transnistrene a dreptului de veto pe problemele de politică externă ale Republicii Moldova, dar și menținerea unei baze militare ruse în Republica Moldova timp de cel puțin 25 de ani. Planul fusese acceptat de fostul președinte moldovean, Vladimir Voronin, care s-a răzgândit însă în ultimul moment înainte de semnare.