Scandal uriaș: Trump nu și-a mai declarat impozitele de opt ani!
O Curte de Apel de la New York a confirmat luni ca Donald Trump să-şi dezvăluie declaraţiile de impozit cerute de luni de zile de către procurorul Manhattanului, arătând că imunitatea prezidenţială este insuficientă pentru a respinge această somaţie.
Donald Trump, obligat în apel să prezinte declaraţiile de impozit din ultimii opt ani, cerute de procurorul Manhattanului Cyrus Vance cabinetului de contabilitate Mazars.
Într-o hotărâre, un complet de judecători a stabilit luni că firma de contabilitate Mazars, însărcinată cu afacerile sale fiscale, nu are niciun motiv să nu prezinte declaraţiile de impozit din ultimii opt ani – din 2011 în 2018 – ale lui Donald Trump pe care procurorul Manhattanului le cere.
Procurorul Cyrus Vance – un ales democrat – a cerut aceste documente în cadrul anchetei cu privire la o plată către actriţa porno Stormy Daniels, în schimbul tăcerii acesteia asupra unei presupuse relaţii cu miliardarul.
Ancheta – care examinează felul în care Trump şi întreprinderea sa au rambursat această plată în valoare de 130.000 de dolari, efectuată în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 de către un avocat al candidatului republican – nu a condus, în acest stadiu, la vreo inculpare.
Însă avocaţii preşedintelui luptă aprig împotriva acestei ordonanţe, subliniind că Donald Trump beneficiază, în perioada în care se află la Casa Albă, de imunitate împotriva oricărei anchete şi urmăriri penale.
Într-o audiere în acest dosar la 23 octombrie, unul dintre avocaţii lui Trump a apreciat în faţa judecătorilor că şeful statului american ar beneficia de o imunitate chiar dacă ar decide să tragă în cineva pe stradă.
Această declaraţie a fost contestată imediat de jusrişti şi atacată dur de către democraţi.
Judecătorii au subliniat însă, în hotărârea lor în apel, că nu au a se pronunţa cu privire la faptul dacă preşedintele în funcţie poate să fie urmărit, inculpat sau obligat să furnizeze documente în cadrul unei anchete.
Ei au preciazat că se pronunţă numai cu privire la faptul dacă ”o terţă parte” – în acest caz cabinetul Mazars – poate fi obligat să prezinte documente financiare ale unui preşedinte în funcţie, în cadrul unei anchete. În acest caz ei au răspuns în mod afirmativ.
Avocaţii preşedintelui Donald Trump ar urma, însă, să se opună acestei hotărâri, ceea ce ar putea face ca dosarul să ajungă la Curtea Supremă, potrivit unor observatori.
Miliardarul newyorkez. Donald Trump, este primul preşedinte american de la Richard Nixon încoace care refuză să-şi divulge stituaţia fiscală.
În afară de acţiunea procurorului Cyrus Vance, el este vizat de alte acţiuni ale unor congresemeni democraţi, atât la Washington, cât şi în statul New York, cu scopul de a-l obliga să prezinte aceste declaraţii.