Maria Grapini aduce noutatea momentului, de la Bruxelles. Rețea a Uniunii Europene pentru conformitatea produselor!

Europarlamentarul Maria Grapini a adresat o întrebare Comisiei Europene, legată de funcționarea pieței interne, în condițiile în care amenințările existente, din acest punct de vedere, sunt reale și numeroase.

„Piața internă depinde de funcționarea companiilor în condiții concurențiale corecte inclusiv în raport cu companiile din țările terțe care exportă pe piața UE.

Ce își propune Comisia să facă pentru a îmbunătăți controlul produselor din țările terțe din punctul de vedere al standardelor de calitate și sociale, dar și al prețului de dumping folosit încă de mulți producători din țări terțe?”, a punctat europarlamentarul.

În răspunsul oferit Mariei Grapini, Comisia Europeană a precizat din start că responsabilitatea de a asigura aplicarea eficientă a normelor revine autorităților competente din statele membre, iar lucrătorii vamali cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței pentru a efectua controale, în funcție de riscurile asupra produselor importate din țări terțe, respectiv pentru a lua măsuri corespunzătoare în cazul nerespectării normelor.

Comisia o mai informează pe Maria Grapini că Regulamentul privitor la produsele nealimentare  va consolida cadrul de supraveghere a pieței și va contribui cert la un mai bun control al produselor care intră pe piața Uniunii Europene.

În același document oficial, CE precizează, cu titlu de noutate, că se va institui o Rețea a Uniunii Europene pentru conformitatea produselor, pentru a consolida cooperarea dintre autoritățile naționale responsabile cu aplicarea legii și pentru a sprijini acțiunile de supraveghere a pieței la nivelul UE, inclusiv controalele privind importurile și produsele comercializate online.

„Comisia a început pregătirile în vederea creării rețelei Uniunii pentru conformitatea produselor și definirii măsurilor de punere în aplicare prevăzute de regulament. Nu în ultimul rând, atunci când un sector economic din UE are dovezi că importurile dintr-o țară terță fac obiectul unui dumping și aduc prejudiciu industriei UE, acesta poate depune o plângere la Comisie. Dacă există dovezi suficiente privind existența unui dumping prejudiciabil, Comisia va iniția o anchetă pentru a stabili dacă pot fi impuse măsuri antidumping.”, conchide CE, în răspunsul acordat europarlamentarului Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.