Giulio Bertola, noul președinte al întreprinzătorilor italieni din România
Giulio Bertola, cunoscut întreprinzător italian, prezent în România de peste douăzeci de ani, cu interese în diferite sectoare, a preluat conducerea Confindustria Romania pentru perioada 2020-2022. Numele săul este legat de internaționalizarea unor importante multinaționale italiene în România în ultimii 15 ani, în sectoare precum: energie, transporturi și industrie. Italia este de peste 10 ani principala țară care investește în România în ceea ce privește numărul societăților înregistrate. La sfârșitul anului trecut, era principala țară ca număr de investitori prezenți în România, cu 40.549 societăți (peste 16.000 active), a doua țară în ceea ce privește schimburile comerciale (circa 12,5 miliarde de euro, în creștere cu 6,5% față de 2013) și se poziționa pe locul șapte – cu 1,54 miliarde de dolari – în clasamentul capitalului total subscris.
Bertola îl înlocuiește pe Giovanni Villabruna (Ansaldo Nucleare), care după doi ani de mandat, părăsește această funcție.
Accederea la cea mai înaltă funcție din cadrul Confindustria România a reprezentat pentru Bertola o acțiune sigură şi indiscutabilă, bucurându-se de sprijinul majorității IMM-urilor înscrise, peste 80% din totalul membrilor înscrişi, precum şi de susținerea neaşteptată din partea marilor companii active în industrie care, până nu demult, nu-şi manifestaseră interesul față de proiectul asociativ al Confindustria România. De aceasta data însă susținerea s-a manifestat rapid şi în masă. Pentru prima oară, în cei 16 ani de activitate, în România, opiniile asociațiilor Confindustria, IMM-uri sau grupuri industriale, au convers spre aceeași propunere. În plus, toți știu ca Giulio Bertola este deosebit de apreciat și prețuit și de către exponenți de renume ai Confindustria din Italia, care nu au ezitat să îi susțină candidatura drept unic candidat intern din partea asociației.
Alegerea a fost oficializată cu 98,7% din rezultatele celor cu drept de vot.
În partea publică Președintele nou ales și-a prezentat programul în fața unui public numeros alcătuit din Președinți de Patronate și Asociații, dar și de reprezentanți ai Guvernului, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Deputați, reprezentanți ai Camerelor de Comerț, printre care Uniunea Indrustriașilor din România, UGIR, Federația Patronală a Constructorilor, ANEIR – Asociația Națională a Importatorilor și Exportatorilor, Federația Patronatelor din Industria Ușoară, Asociația Oamenilor de Afaceri Turci, AOAR – Asociația oamenilor de afaceri din România, patronatul CONPIROM, Asociația producătorilor de mobilă din România, ARACO – Asociația Întreprinzătorilor din Construcții, patronatul Concordia, Consiliul Investitorilor străini, Camera de Comerț și Industrie a României, Camera de Comerț și Industrie Prahova, Confederația Națională a Sindicatelor Cartel Alfa.
Sistemul Italia a fost reprezentat de Ambasadorul Italiei, Marco Giungi și de către președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România, Roberto Musneci.
Iată care sunt cele cinci teme cheie care vor reprezenta reperele mandatului său pe trei ani: extinderea alianțelor patronale, soluții pentru lipsa de forță de muncă, asistență sanitară privată non profit care să vină în sprijinul sistemului public de sănătate, economia circulară și interacțiunea cu universitățile române.
“Trebuie să încercăm să construim un proiect unic alcătuit din Guvern, Patronate, Asociații și Sindicate, pentru a combate pe mai multe paliere problema lipsei de forță de muncă. România e în pericol de depopulare! Propunerile separate nu vor fi niciodata atractive pentru românii din străinătate deoarece vor rămâne mereu soluții parțiale, măsuri tampon, care lasă nesoluționate aspecte importante pentru o familie care ia o decizie atât de radicală precum întoarcerea în țară. Principiile de bune practici italiene ale acestui inovator sistem de asistență sanitară, propus de sistemul mutual italian, precum Mutua Basis Assistance, potrivit culturii solidarietății reciproce va reprezenta elementul fundamental pentru întoarcerea în țară a familiilor de români”, a declarat Giulio Bertola.
Pentru prima oara, un investitor străin din România, ca reprezentant al celor mai mari investiții industriale italiene din această țară, în cadrul mandatului de președinte al Confindustria Romania, se propune drept interlocutor neutru al tuturor forțelor sociale ale Țării, solicitând coeziune și un proiect unic, încercând să depășească vechea logică politică, patronală și sindicală, pentru a rezolva, toți împreună, o problemă cu caracter național precum lipsa de resurse calificate. Economia Circolară. Italia deține recordul absolut de a fi țara cu cel mai mare procent de reciclare, de 50% în Economia Circulară, implicând numeroase sectoare: fier, hârtie, energie electrică, reciclarea de materii prime precum plasticul. Președintele Confindustria Romania lansează așadar ideea unui parteneriat industrial puternic și inovator între Italia și România în ceea ce privește economia circulară, cu societățile italiene, cu societățile românești, cu instituțiile românești. Know-how-ul italian în sprijinul țării, pentru a aduce împreună România în sfera unei noi dimensiuni de economie circulară și prin urmare sustenabilă.
Echipa noului Președinte Confindustria Romania este alcătuită din trei Vicepreședinți: Giacomo Billi, Alive Capital, delegat pentru Energie, Wolfang Meier, Pirelli Tyres Romania și Fausto Mastrini, Autoperugia, delegați pentru coordinare regională și șapte consilieri prezidențiali: Antonio Campisi, Aso Cromsteel, Enrico Cannata, delegat național pentru cultură, Carmen Dragan, Gruppo Ospedale di Monza, delegat pentru sănătate, Roberto Falato, Boscolo & Partners, trezorieri, Andrea Infriccioli, Banca Ifis, delegat pentru credit și finanțe, Alessandro Romei, RINA Romania, delegat pentru relații externe și Dario Rugge, Prysmian Group, delegat pentru muncă și relații industriale. Se adaugă echipei trei consilieri aleși: Mauro Gadaleta, Vincenzo Gaudino și Davide Crovetti. Președintele Bertola a dorit sa declare cele două cooptări directe ale sale, alegând două bănci cu tradiție: Intesa San Paolo Bank, în persoana lui Alessandro Grillo și Unicredit Bank cu Nicola Longo Dente.