Tensiunile dintre UE și Marea Britanie continuă și după Brexit
Uniunea Europeană avertizează Marea Britanie că negocierile vor conduce la un „parteneriat economic echilibrat” doar dacă Londra va oferi „garanţii” privind condiţiile similare în materie de reglementare.
„Obiectivul ar trebui să includă un ambiţios parteneriat economic, amplu şi echilibrat, atât timp cât există garanţii suficiente privind condiţii egale”, arată, conform agenţiei Reuters, un proiect de document elaborat de ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene înaintea unei reuniuni a Consiliului UE programată la sfârşitul lunii februarie, prin care vor fi stabilite liniile negocierilor cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit.
Potrivit proiectului, UE va solicita clauze similare în relaţia cu Marea Britanie în domeniul transporturilor, serviciilor financiare şi în alte sectoare. În plus, Bruxelles-ul intenţionează să ceară returnarea unor elemente culturale preluate ilegal de Marea Britanie. „Părţile vor trebui să abordeze şi problemele referitoare la returnarea ori restituirea în ţările de origine a obiectelor culturale luate ilegal”, se arată în proiectul de document.
David Frost, negociatorul britanic pe tema Brexit, a declarat luni seară că Marea Britanie nu va accepta condiţiile similare în materie de reglementare stabilite de Uniunea Europeană, subliniind că ţara sa este „independentă”, deşi UE a avertizat că nu va oferi concesii Londrei în relaţiile bilaterale. „A crede că noi am putea accepta supravegherea UE asupra aşa-numitei problematici de egalitate pur şi simplu ignoră ceea ce facem noi”, a declarat David Frost, consilierul premierului Boris Johnson pentru Afaceri Europene, într-un discurs rostit luni seară la Universitatea Liberă din Bruxelles. „Nu este vorba de o simplă poziţie de negociere care s-ar putea modifica sub presiuni, este vorba de ideea întregului proiect”, a adăugat David Frost.