Le Monde ne ironizează: România, campioană la amenzi în pandemia de coronavirus!

În toate țările europene care au luat măsuri de izolare a populației s-a impus și o pedeapsă pentru nerespectarea condițiilor impuse de autorități. 

Prestigioasa publicație franceză ”Le Monde” arată că dintre toate țările UE, România este campioană la amenzi. Jurnaliștii francezi notează că de la începutul pandemiei peste 300.000 de români au fost amendați cu sume cuprinse între 450 și 4500 de euro, asta în condițiile în care salariul mediu în România este de 700 de euro.

De asemenea, jurnaliștii notează faptul că judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional actul prin care au fost impuse sancțiunile, dar arată și reacția premierului Ludovic Orban, cel care a atacat extrem de virulent CCR pentru decizia luată.

Criza generată de pandemia cauzată de noul Coronavirus a prins România nepregătită pe toate planurile. EFOR a analizat măsurile normative și administrative luate ca răspuns la criza de sănătate publică, mai ales că restricțiile se pot reintroduce în viitor. Sancțiunile imprevizibile și excesive, mesajele contradictorii ale oficialilor și problemele grave de personal (cauzate și de pensionările anticipate din sistem) subminează eforturile de combatere a pandemiei. În contextul în care se discută despre un nou val al pandemiei COVID-19 în toamna anului 2020 și, odată cu el, despre o nouă perioadă de restricții, autoritățile trebuie să folosească „lecțiile” învățate în această perioadă pentru a se pregăti cu un plan de măsuri potrivite pentru următorul val.

EFOR a solicitat Inspectoratelor Județene de Poliție și Poliției Române date despre cuantumul și numărul de sancțiuni contravenționale aplicate. Majoritatea IJP-urilor au răspuns solicitării noastre încadrându-se în termenul legal standard prevăzut de lege. Excepțiile au fost București, Olt și Vaslui. Nu au fost transmise informații defalcate pe mediul rural/urban la nivelul fiecărui județ. Cu privire la încălcările care au generat aplicarea de sancțiuni contravenționale, doar în foarte puține cazuri IPJ-urile au comunicat aceste informații. Această lipsă indică o dată în plus că problemele de predictibilitate, claritate, accesibilitate și precizie a normei sancționatorii se confirmă în practică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.