Informare referitoare la pachetul privind turismul și transporturile în și după 2020. Europarlamentarul Maria Grapini solicită guvernului să țină cont de recomandările CE!
Astăzi, în Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii între membrii Comisiei pentru transport și turism și reprezentați ai Comisiei Europene: DG GROW și DG MOVE.
Europarlamentarul Maria Grapini a participat la întâlnire și a adresat reprezentanților Comisiei Europene întrebări referitoare la redresarea sectoarelor privind transportul și turismul în contextul crizei create de Covid-19.
Reprezentanții Comisiei Europene au răspuns cu următoarele recomandări pentru statele membre:
„ Cetățenii trebuie să iasă din izolare, oamenii vor să-și vadă prietenii, să călătorească după pandemie. Este un echilibru care este foarte dificil de obținut, este datoria noastră să facem cât mai multe pentru a porni turismul pentru vara aceasta. În urmă cu două săptămâni, comisia a prezentat un pachet de îndrumări și recomandări: să deschidă frontierele, să restabilească transportul și conectivitatea, libertatea de mișcare. Restricțiile ar trebui să se bazeze în mod obișnuit pe criterii sănătoase si ar trebui extinse în toate statele membre. Aplicațiile de urmărire ar trebui să poată fi operabile și transparente transfrontalier. De asemenea, este esențial să restabilim transportul. Recomandările sunt pentru a sprijini operatorii în repornirea și refacerea transportului. Statele membre ar trebui să fie pregătite pentru reluare, ar trebui să se reia serviciul turistic. Este important ca la redeschiderea turismului să se respecte regulile de igienă, curățarea, dezinfectarea, distanțarea socială trebuie respectată. Sunt probleme foarte complexe, iar Comisia va pregăti instrucțiunile necesare de urmat în această situație. Europenii au nevoie de sfaturi de călătorie. Comisia Europeană este gata să creeze un site web pentru a oferi informații de călătorie cetățenilor europeni. Recomandarea cu privire la vouchere este importantă, acestea ar trebui să rămână voluntare, iar pasagerii ar trebui să recupereze banii dacă doresc acest lucru. Cooperarea și solidaritatea sunt esențiale în acest context.
Turismul este un facilitator pentru economia europeană. Ar trebui să restabilim transportul în UE cât mai curând posibil. Respectarea principiului de gen și eliminarea oricărei discriminări sunt aspecte importante. Trebuie să fim clari în acest sens, noi putem recomanda modul de minimizare a riscurilor în ceea ce privește turismul. Măsurile ar trebui să fie proporționale. Prioritizarea biletelor și asigurarea unui nivel adecvat de siguranță și o abordare coordonată sunt cruciale. Rețeaua de benzi verzi trebuie utilizată în timpul ieșirii din izolare. Informarea referitoarea la respectarea igienei de către lucrătorii din transport și de către cetățeni este esențială.
Cu totii suntem conștienți despre anularea biletelor și fluxul de numerar nesustenabil, înțelegem nevoia de sprijin pentru companii. Este crucială păstrarea drepturilor pasagerilor. Comisia a fost foarte clară, nu dorim să facem compromisuri cu privire la drepturile pasagerilor. Am adoptat orientări pentru directiva privind pachetele de călătorii. Limitarea drepturilor existente reprezintă preocupări legale. S-ar putea să fie dosare în instanță, dacă se submineaza drepturile pasagerilor. Am dorit să nu anulăm faptul că există drepturi clare, că pasagerii au dreptul de a alege între vouchere și bani, dar în același timp trebuie să ținem cont și de faptul că industria trebuie să fie ajutată. Acesta este motivul pentru care voucherele ar trebui să fie mai atractive. Aceste vouchere trebuie să fie caracterizate de transferabilitate în timp și să poată fi folosite în mai multe țări, dar și de flexibilitate. Avem nevoie de măsuri secundare pentru a sprijini aceste vouchere. De asemenea, companiile trebuie să utilizeze schemele de finanțare, dar este necesar să avem și informare la nivel național privind posibilitățile.
Au fost multe probleme privind restricționarea libertății de mișcare, închiderea frontierelor, discriminarea, însă noi ne-am luptat mereu pentru a le combate. Măsurile ar trebui luate în mod egal. Deschiderea frontierelor ar trebui să respecte anumite criterii. Putem fi încrezători, statele membre știu că au sprijin, au fost o mulțime de aprecieri. Statele spun că aplică recomandările noastre și că orientările pentru transport sunt importante. Ridicarea frontierelor poate fi făcută. Nu voi comenta pachetul adoptat ieri, însă turismul este unul multidimensional și a fost împărțit în mai multe instrumente financiare și nu e o linie bugetară. În răspunsul privind Corona subliniem faptul că statele membre pot utiliza bani pentru turism, acești bani pot fi folosiți pentru IMM-uri pentru readaptare dupa criză. Trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt cheltuiți adecvat, prin urmare. Comisia discută cu Parlamentul și Consiliul pentru a face site-ul legat de cel privind răspunsul referitor la Corona virus. Trebuie să oferim publicitate acestui site, astfel încât cetățenii să poată verifica informații când călătoresc.
Aș dori să mă refer la două aspecte în ceea ce ține de o aplicare coordonată și după cum se indică, o vom face prin intermediul punctelor de contact, de asemenea ține foarte mult la benzile verzi pentru transportul de pasageri dar și de mărfuri. Sănătatea și siguranța lucrătorilor ar trebui să fie asigurată prin distanțarea fizică și asigurarea biletelor electronice. Siguranța este o preocupare profundă și este specificată în recomandările noastre, distincția dintre autobuze și autocare necesită o atenție specifică. Ar trebui să favorizăm activ transportul public, ar trebui să ne apropiem de Federația pentru Transport Public pentru a reporni transportul. De asemenea, autoritățile locale și regionale ar trebui să lucreze pentru a facilita transportul pentru scoli, universități și afaceri.
În ceea ce privește Fondul UE, mai multe state membre au luat în considerare să asigure ajutoare de stat. Fondul UE riscă să interfereze cu acest sistem de scheme de sprijin. Schemele de sprijin ale UE ajută statele membre să utilizeze aceste fonduri, în ceea ce privește călătoriile din UE, în acest moment.”
Europarlamentarul Maria Grapini solicită guvernului să țină cont de recomandările Comisiei Europene și să ia măsuri concrete pentru repornirea activităților economice în turism, HORECA și transport.