„ONG-urile de mediu”- de la atacuri concertate la diversiuni și retur. Uriașa miză a decredibilizării Romsilva!

Indiferent că la șefia Regiei Națională a Pădurilor s-au aflat Adam Crăciunescu, regretatul Ciprian Pahonțu, Gheorghe Mihăilescu, Codruț Bâlea sau, astăzi, Teodor Țigan, atacurile la adresa Romsilva au reprezentat o „normalitate” din partea unor așa-zise ONG-uri de mediu, dintre care Agent Green a fost, mai mereu, vârf de lance. Strategie de decredibilizare a Romsilva prin tot felul de atacuri concertate la adresa managementului Regiei cu scopul evident, al timorării acestuia, sunt, deja, de notorietate. Mai ales că presiunea se exercită prin intermediul factorului politic, al miniștrilor Mediului, Apelor și Pădurilor. Spre cinstea lor, mulți miniștri printre Doina Pană, Ioan Deneș și mai nou Costel Alexe au refuzat să facă jocurile unor ONG-uri ostile care în urma mult-clamatului război cu mafia pădurilor caută să facă jocurile unor interese care nu par a concorda cu cele ale României.

Mai mult, inducerea intenționată a confuziei, în rândul opiniei publice, privind așa-zisele „defrișări ilegale masive” care au loc inclusiv în parcuri naturale și naționale, administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, este de notorietate! Evident, în disprețul adevărului și al unei realități care este vopsită (abil, pervers și intenționat!) în culori alarmiste. Vorbim, practic, de ani buni, de o serie de atacuri concertate, planificate în detaliu, tot mai agresive, la adresa Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva!

Să nu uităm perioada de tristă amintire pentru Romsilva din perioada Guvernului Cioloș și al mandatului ministreselor Cristiana Pașca Palmer- Erika Stanciu care îndeplineau, fără crâcnire, orice doleanță a unor ONG-uri de mediu. În acea perioada Romsilva a fost supusă unor presiuni/abuzuri fără precedent, culminând cu demiterea abuzivă a unui CA ales legal și forțarea demisiei unui director general care își depășise toți indicatorii de performanță.

Personal, ca jurnalist, am fost prezent nu mai departe de anul trecut la Ocolul Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava, la o acțiune la care au participat inclusiv liderii Greenpeace care susținuseră, cu tărie, spre revolta opiniei publice, cum hectare de pădure fusese tăiată ilegal cu complicitatea, evident, a Direcției Silvice Suceava. Totul s-a dovedit, rapid, a fi o mare diversiune, și , din păcate, nici până astăzi reprezentanții Greenpeace nu și-au cerut scuze Romsilva pentru o miciună uriașă, perpetuată cu rea credință, în spațiul public. Există zeci de cazuri, de-a lungul anilor, în care acțiunile  Greenpeace și Agent Green  au fost demontate, cu argumentele de rigoare, de conducerea Romsilva. Departe de mine de a spune că la Romsilva lucrile merg perfect. Există, încă, numiri politice, incompetență, derapaje de la lege ale unor angajați.Cei vinovați au fost excluși, rapid, din sistem. Dar, în uriașa lor majoritate, cei peste 16.000 de angajați ai Regiei sunt dedicați nobilei profesii a apărării și protejării pădurilor. Să nu uităm niciodată că sunt silvicultori, și nu puțini, care și-au pierdut viața în lupta cu această blestemată mafie a hoților de lemn.

Noul director general al Romsilva, Teodor Țigan, este un profesionist în domeniul silviculturii. Nu o spun eu, ci toți cei care îl cunosc. Lucrează de 32 de ani în domeniu, a avansat pas cu pas în carieră, în ultimii 13 ani a deținut funcția de director al Direcției Silvice Arad.

Era evident că desemnarea sa în fruntea Romsilva se va solda cu un val de atacuri. Ministrul Alexe fusese asaltat chiar în preziua numirii acestuia, cu tot felul de presiuni din partea Ageen Green și nu numai. Fuseseră scoase de  la naftalină acuze vechi, demontate de multă vreme, care îl vizau pe Teodor Țigan. Cu toate acestea, numirea sa, într-un moment extrem de dificil pentru Romsilva, a reprezentat o oază de speranță pentru miile de angajați care se temeau că în urma acestei pandemii nemiloase există riscul ca indicatorii de performanță pe anul 2020 să nu fie atinși.

Au trecut doar două săptămâni de la numirea lui Teodor Țigan, iar criticile/acuzațiile la adresa acestuia se țin lanț. I se cere, apăsat, demisia de toți cei care vor un mangement timorat care să facă jocurile unor ONG-uri de mediu și a celor care se află, probabil, în spatele lor. Spun asta pentru că există numeroase parteneriate între ONG-uri de mediu, bine intenționate, și Romsilva. Cei de la Agent Green marșează, însă, pe agresivitate, presiune, manipulare, scandal. Și cum, din peisaj, face parte de ani buni și senatorul USR, Mihai Goțiu, „parteneriatul” se vrea unul eficient. Dă atât de bine să lupți cu „mafia pădurilor”. Un subiect generos care captează atenția publicului. De aici, însă, până la a prezenta, cu neștiință sau chiar cu rea credință, fapte așa-zis incriminatorii la adresa Romsilva este o cale lungă pe care eu unul nu sunt dispus să o parcurg cu atâta lejeritate, indiferent câte donații și sponsorizări ar aduce acest interminabil scandal generat (intenționat) de unele ONG-uri de mediu.

Interviul dat de director general al Romsilva, Teodor Țigan, unei publicații din Arad a declanșat un scandal artificial, amplificat, evident, de Agent Green și deja “celebrul” senator USR, Mihai Goțiu, care extenuat, probabil, de lupta cu „mafia pădurilor” ațipea prin sălile de ședință ale Senatului sau se lupta corp la corp, prin studiourile de televiziune, cu sociologul Mirel Palada.

Din păcate, un silvicultor de talia lui Teodor Țigan nu are limbajul/duplicitatea unui politician versat care „una spune și alta fumează”. Am auzit miniștri de resort, politicieni, voluntari ai acestor ONG-uri, care, în spatele ușilor închise, susțineau că multe ONG-uri de mediu din România apără interese care contravin celor ale României. Teodor Țigan a avut curajul de a spune, răspicat, aceste lucruri. Ce este inexact în faptul că „România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producţie la 120-140 de ani, cu lemn excepţional, ceea ce face o concurenţă enormă”? Iar Teodor Țigan a continuat: „Există state precum Austria, Germania, Franța care au milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtuni etc. Şi nu au ce face cu asemenea cantităţi. Şi atunci plătesc organizaţii care să îi facă României anti-reclamă, cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale. În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase. Atât din punctul de vedere al calităţii lemnului, dar şi a biodiversităţii. Apoi, pe lângă că ne trimit lemn de calitate proastă, fiind provenit din doborâturi, mai importăm şi boli şi dăunători ai lemnului”. Ce este neadevărat în aceste declarații? Probabil (nu) trebuia să spună ceea ce gândește orice silvicultor de bună credință care a luat contact, de mulți ani, cu manipulările unor așa-zise ONG-uri de mediu.

Voi repeta ceea ce am spus și în alte cazuri. Agent Green, Greenpeace și oricare alt ONG de mediu va avea de partea sa orice jurnalist care se respectă cât timp anchetele/investigațiilor lor sunt imbatabile și nu niște diversiuni de doi lei. Din păcate, atacurile la adresa Romsilva și a directorului general, fie el Teodor Țigan, Codruț Bâlea sau altcineva vor continua. Strategia este clară: decredibilizarea Romsilva și a miilor de silvicultori onești care își fac datoria cu riscuri consistente. Un management slab, timorat, al Regiei Naționale a Pădurilor este ceea ce își doresc aceste ONG-uri de mediu. Cunoscătorii știu de ce!

I.Badea

Citește și
3 Comentarii
  1. Ba'Banu spune

    Câți bani a primit Cronica Română prin ”ajutorul” furnizat de Guvernul României destinat presei?

    1. Iulian Badea spune

      Zero lei! Cronica Romana nu a solicitat niciun leu din partea Guvernului Romaniei!

      1. SORIDO spune

        Ba’Banu Spune, tu stii cati bani au luat ONG-urile ca sa faca scandaluri, nefondate si prin minciuna !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.