Maria Grapini avertizează: România, nominalizată printre statele care nu au aplicat corespunzător ultimele directive privind spălarea de bani!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a atenționat la Radio Timișoara, că România a fost nominalizată printre statele care nu au aplicat corespunzător ultimele directive privind spălarea de bani. “Așadar, acest flagel, și anume, spălarea de bani (care, evident, există și în România), prin tranzacții bancare sau nu, care sărăcește bugetele naționale, bugetul european, nu poate fi eliminat decât printr-un regulament extrem de precis, de clar, obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre ale UE și care trebuie să cuprindă sancțiuni drastice pentru situațiile în care sunt depistate spălări de bani și tranzacții ilegale care încalcă legislația”, a punctat europarlamentarul umanist.
“Un subiect dezbătut intens și de către mulți colegi din Parlamentul European a fost cel legat de spălarea banilor. Vreau să atenționez că România a fost nominalizată printre statele care nu au aplicat corespunzător ultimele directive privind spălarea de bani. Sigur, ca român, nu m-am simțit bine când am auzit că, printre statele nominalizate, se află și România. Pentru a avea, însă, o imagine corectă, trebuie să precizez că 17 state nu au aplicat corect legislația în acest domeniu”, a spus europarlamentarul Grapini.
“De aceea noi, ca Parlament European, am făcut o solicitare Comisiei Europene, în baza ultimelor date legate de spălarea de bani-având în vedere că, în doar un singur an, peste 110 miliarde de euro sunt tranzacții prin bănci, privind spălarea banilor și, culmea, a fost nominalizată Deutsche Bank – cu peste 2.000 de rapoarte identificate ca tranzacții legate de spălarea de bani. În consecință, noi am cerut Comisiei Europene – dacă directivele sunt documente legislative care trebuie asimilate în legislațiile naționale și dacă am constatat că mai multe state nu le-au asimilat corespunzător dar, mai ales, nu le aplică corespunzător – un regulament clar”, a adăugat europarlamentarul umanist.
“Pentru că revin cu informația că directiva este actul legislativ din UE care trebuie asimilată în legislația națională și, atunci, statele membre pot să facă o asimilare în context national deci să nu respecte literă cu literă, articol cu articol. În schimb, regulamentul este obligatoriu, nu se mai asimilează într-o lege națională și se aplică punct cu punct, literă cu literă. Așadar, acest flagel, și anume, spălarea de bani (care, evident, există și în România), prin tranzacții bancare sau nu, care sărăcește bugetele naționale, bugetul european, nu poate fi eliminat decât printr-un regulament extrem de precis, de clar, obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre ale UE și care trebuie să cuprindă sancțiuni drastice pentru situațiile în care sunt depistate spălări de bani și tranzacții ilegale care încalcă legislația”, a completat Maria Grapini.
“Eu atrag atenția României că, până la aprobarea regulamentului, pentru că procedura este de durată, trebuie să se uite la ultimele două directive privind spălarea de bani și să le asimileze, corect, în legislația națională și să găsească mecanisme de aplicare. S-a mai propus, în cadrul PE, să se creeze, la nivel european, o unitate de supraveghere a spălării de bani, în întregul spațiu al UE, evident, cu sprijinul autorităților naționale, care trebuie să raporteze situațiile depistate, punctual, în fiecare țară”, a conchis europarlamentarul Maria Grapini.