Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, răspunde întrebărilor europarlamentarului Maria Grapini

Pe fondul restricțiilor legate de libera circulație a persoanelor, în contextul pandemiei de COVID-19, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe această temă de stringentă actualitate.

Libera circulație a persoanelor este una dintre realizările fundamentale ale Uniunii Europene, care însă, în timpul pandemiei de COVID-19, a fost restricționată, se arată în adresa europarlamentarului român, care mai menționează faptul că, în prezent, există diferențe mari de la o țară la alta, în ceea ce privește criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulație în Uniunea Europeană.

Potrivit Mariei Grapini, fiecare țară raportează numărul de persoane infectate cu noul virus COVID-19, după criterii individuale, fără a ține cont de recomandările Comisiei, ceea ce provoacă consecințe negative, precum fragmentarea pieței interne, crearea de dificultăți pentru milioanele de cetățeni care au nevoie să călătorească în fiecare zi dintr-un stat al UE în altul, precum și restricționarea dreptului de ședere.

Concret, europarlamentarul umanist a adresat Comisiei Europene două întrebări punctuale:

1.Ce măsuri își propune să întreprindă Comisia pentru a determina toate statele membre să raporteze, în același timp, numărul de persoane infectate cu COVID-19?

2.Va stabili Comisia criterii armonizate pentru toate statele membre, de care acestea trebuie să țină cont atunci când restricționează libera circulație a persoanelor?

În numele Comisiei Europene a răspuns, joi, 5 noiembrie,  comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.

Acesta a punctat colaborarea Comisiei Europene cu statele membre, pentru a asigura coordonarea și cooperarea în privința restricțiilor, în ceea ce privește libera circulație, impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19. În cadrul reuniunilor „Grupului de informații privind COVID-19 – afaceri interne”,  a completat comisarul european, statele membre au făcut, în mod regulat, schimb de informații cu privire la măsurile luate la nivel național.

De asemenea, în răspunsul transmis europarlamentarului Grapini, comisarul Reynders a reamintit că, la 13 mai 2020, Comisia a propus o abordare etapizată și coordonată pentru restabilirea libertății de circulație și ridicarea controalelor la frontierele interne. Abordarea, susține Reynders, trebuie să fie flexibilă și să includă posibilitatea de a reintroduce anumite măsuri în cazul în care situația epidemiologică impune acest lucru.

Din cauza creșterii bruște a numărului de cazuri de COVID-19 la nivelul UE, unele state membre au reintrodus restricții privind libera circulație, a mai spus comisarul european, care a adăugat că, din acest motiv, la 7 august 2020, Comisia a trimis statelor membre o scrisoare în care reamintește principiile aplicabile restricțiilor privind libera circulație.

“În ultimele săptămâni, Comisia a purtat discuții mai aprofundate cu statele membre, pentru a îmbunătăți coordonarea și consultarea. În urma acestor discuții, Comisia a adoptat, la 4 septembrie 2020, o propunere de Recomandare a Consiliului, privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații, ca răspuns la pandemia de COVID-19. Propunerea a fost adoptată de Consiliu, la 13 octombrie 2020.

Recomandarea stabilește patru puncte pentru o abordare mai coordonată: criterii și praguri comune pentru statele membre, atunci când decid să introducă restricții de călătorie, stabilirea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord, o abordare comună a măsurilor aplicate călătorilor din zonele cu risc mai ridicat și informații clare, cuprinzătoare și disponibile, în timp util, pentru public”, se mai arată în răspunsul transmis de Comisia Europeană, europarlamentarului Maria Grapini.

“Din păcate, România nu a reușit să adopte recomandările Comisiei Europene, din 7 august, și persistă comunicarea haotică, cu date necorelate și, mai ales, nu sunt luate măsurile necesare de prevenție și de testare masivă a populației”, a precizat europarlamentarul umanist, Maria Grapini, după primirea răspunsului comisarului european pentru Justiție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.