Europarlamentarul Maria Grapini, revoltată după votul la Rezoluția privind minoritățile: „Când nu ai patrioți care să reprezinte cu demnitate țara, asta se întâmplă!”

O controversată rezoluție în sprijinul Inițiativei Minority SafePack a primit, miercuri, votul pe amendamente și, joi, votul final (524 de voturi pentru din 694) în plenul Parlamentului European. Înaintea votului, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a  susținut și votat un important amendament pe care îl consideră crucial pentru echilibrul democratic. Din păcate, a punctat Maria Grapini, cu complicitatea unor europarlamentari români din grupul lui Cioloș dar și din cel al PPE, acest amendament a fost respins la vot.

“La Rezoluția privind minoritățile, am votat acest amendament pe care îl consider esențial pentru echilibrul democratic. Nu poți acorda drepturi niciunei minorități mai mult decât unei majorități!

Amendamentul nu a trecut și cu ajutorul unor eurodeputați români, conduși de Cioloș și alții din PPE!

La final, nu am votat Rezolutia dar, din păcate, aceasta a trecut fără acest amendament care ar fi asigurat un echilibru democratic!

Când nu ai patrioți care să reprezinte cu demnitate țara, asta se întâmplă!”, a precizat, revoltată, europarlamentarul Maria Grapini.

Concret, propunerea de rezoluție privind minoritățile spune, la punctul 20: își exprimă sprijinul pentru inițiativa cetățenească europeană „Minority SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”; invită Comisia să îi dea curs și să propună acte juridice pe baza tratatelor și a Regulamentului privind ICE și în conformitate cu principiile subsidiarității și proporționalității; evidențiază că inițiativa înregistrată de Comisie solicită propuneri legislative în nouă domenii distincte și reamintește solicitarea din cadrul său ca fiecare propunere individuală să fie verificată și evaluată”.

Amendamentul respins prin vot de PE, a precizat europarlamentarul Grapini, aducea o importantă mențiune la textul inițial: “Își exprimă sprijinul pentru inițiativa cetățenească europeană „Minority SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”; invită Comisia să îi dea curs pe baza tratatelor și a Regulamentului privind ICE și în conformitate cu principiile subsidiarității și proporționalității; evidențiază că inițiativa înregistrată de Comisie solicită propuneri legislative în nouă domenii distincte și reamintește solicitarea din cadrul său ca fiecare propunere individuală să fie verificată și evaluată separat; subliniază că orice inițiativă a Comisiei în acest sens trebuie să respecte principiile subsidiarității și proporționalității și ar trebui să respecte ordinea constituțională și integritatea teritorială a statelor membre.

Europarlamentarii români care au votat împotriva amendamentului sunt Vincze, Winckler (PPE), Cioloș, Botoș, Gheorghe, Ghinea, Pîslaru, Ștefănuță, Strugariu, Tudorache (Renew) și Cretu (SD), în timp ce Siegfried Mureșan (PPE) s-a abținut.

De asemenea, în favoarea rezoluției au votat „pentru” Vincze, Winkler (PPE), Botoș, Cioloș, Pîslaru, Ștefănuță, Strugariu, Tudorache (Renew) și Crețu (SD).

Votul unor europarlamentari români în favoarea unei asemenea rezoluții este cu atât mai grav cu cât iniţiativa civică europeană privind drepturile minorităţilor este, de fapt, un instrument al politicii regimului Viktor Orban, pentru a obţine noi privilegii pentru minoritatea maghiară din statele învecinate Ungariei, inclusiv autonomia de facto a Ţinutului Secuiesc.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.