Oficialii din Taiwan se tem de o invazie a Chinei

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, avertizează într-un editorial publicat în Foreign Affairs cu privire la consecinţe catastrofale, în cazul în care insula ar cădea în mâinile Chinei.

Tsai Ing-wen lansează acest avertisment în contextul în care aproape 150 de avioane chineze au efectuat de la 1 octombrie – Ziua Naţională a Chnei – incursiuni în zone de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului – un număr record. Un eşec al apărării Taiwanului ar fi ”catastrofal” atât pentru insulă, cât şi pentru regiune, scrie Tsai într-un articol publicat în Foreign Affairs.

„Ei ar trebui să-şi amintească că, în cazul în care Taiwanul cade, consecinţele ar fi catastrofale pentru pace în regiune şi pentru sistemul alianţei democratice. Acesta ar fi semnalul că, în confruntarea mondială a valorilor, azi, autoritarismul se impune în faţa democraţiei„, subliniază ea.

Taiwanul doreşte o coexistenţă paşnică cu China, subliniază preşedinta, însă ”dacă democraţia sa şi modul său de viaţă sunt ameninţate, Taiwanul va face tot ceea ce trebuie pentru a se apăra”.

Guvernul de la Tapipei a îndemnat luni Beijingul să-şi oprească ”acţiunile provocatoare şi iresponsabile”, în urma incursiunii a 56 de avioane de vânătoare chineze – inclusiv bombardiere de tip H-6 cu o capacitate nucleară – în zona de apărare a insulei. „În mjlocul intruziunilor aproape zilnice ale Armatei Populare de Eliberare, poziţia noastră cu privire la relaţiile între cele două maluri ale strâmtorii rămâne constantă. Taiwanul nu va ceda presiunilor„, insistă Tsai.

Ministrul Apărării din Taiwan trage un semnal de alarmă şi spune că Beijingul va fi gata să lanseze o invazie la scară largă a țării sale până în 2025. „Până în 2025, China va reduce costurile și consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea acum, dar nu va începe cu ușurință un război, trebuind să ia în considerare multe alte lucruri”, a declarat el, pentru China Times.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.