Disciplina este unul dintre principalele ingrediente ale succesului
Pariurile sportive reprezintă un hobby foarte răspândit în rândul românilor. Potrivit celui mai recent sondaj în domeniu, un bărbat cu vârsta legală (minim 18 ani) din patru a plasat măcar un bilet în ultimul an. Printre rubricile preferate de aceștia se numeră cota 2 zilnică și biletul zilei. Mulți dintre cei care pariază au cunoștințe solide despre sport. Cu toate acestea, 93% din pariori ies pe minus pe termen lung, iar relaxarea căutată se transformă într-o sursă de disconfort psihic.
Așadar, a te pricepe la sport nu echivalează cu a câștiga la pariuri, chiar dacă, din exterior, aceasta pare a fi condiția principală. Ingredientul principal din rețeta deținută de un parior care poate fi dat exemplu este DISCIPLINA. Această calitate face diferența între profesioniști și eternii amatori.
Drumul spre distracție este deja bătătorit
Toată lumea știe ce trebuie să facă pentru a ieși pe plus. Pariorii care îmbină distracția cu eficiența financiară nu au ținut niciodată la secret cum procedează: își stabilesc un buget de start, fixează o țintă de profit și un interval în care ea trebuie atinsă, ajustează miza în funcție de riscul pariului și de bankroll sau apelează la o strategie, joacă la doar la casele de pariuri care oferă cele mai mari cote, plasează numai bilete cu o singură selecție, analizează meciurile atenți la toate detaliile, din când în când profită de ofertele promoționale.
În toate ghidurile de pariere sunt precizate aceste elemente de către oameni care le-au pus în aplicare și au văzut că funcționează. Orice parior care își alimentează contul la începutul lunii își propune să respecte întocmai regulile și să nu mai comită greșelile care i-au făcut să rămână cu balanța pe zero în luna precedentă și, implicit, le-au indus o stare neplăcută.
Indisciplina transformă relaxarea în stres
Totuși, pentru că nu sunt disciplinați, mai devreme sau mai târziu se abat de la plan. De exemplu, își propun să joace cota 2 zilnică cu maxim trei selecții pe bilet, dar într-un weekend li se pare că sunt șase meciuri care „nu au cum să nu iasă” și le adaugă în același pariu, riscând jumătate din buget. Indiferent că deznodământul acelui pariu este favorabil sau nefavorabil, este un semnal îngrijorător că jucătorul poate devia oricând de la drumul propus.
Cei mai mulți pariori uită ce și-au promis atunci când apare primul bilet pierdut, sau prima serie de bilete necâștigătoare. Deși profesioniștii insistă că un eșec nu trebuie să aibă impact emoțional, deoarece sezonul este lung și orice pierdere se poate recupera dacă se respectă cu strictețe planul de joc, gamblerii indisciplinați „văd negru în fața ochilor” și pariază sume tot mai mari, pentru a câștiga înapoi banii pierduți. Hobby-ul devine un stres.
Prin urmare, deși inițial își propun să nu riște mai mult de 1% din bankroll pentru un bilet cu cota 2.00, ei mizează 10% sau chiar mai mult din banii pe care îi au în cont, în contextul unor șanse de câștig foarte mici. În cazul în care și biletul cu miza exagerată este pierzător, urmează unul cu o miză și mai mare sau chiar parierea întregului buget. Această practică se numește „joc la recuperare” și reprezintă falimentul pariorilor indisciplinați.
Alte forme ale indisciplinei sunt plasarea mai multor meciuri pe bilet, chiar dacă planul inițial prevedea doar bilete single, sau jucatul pe cote tot mai mari, deși pariorul este conștient că trebuie abordate doar cote „realiste”, între 1.40 și 1.80.
Succesul la pariuri nu se măsoară în bani
În schimb, cineva care reușește să se țină de plan are șanse mai mari să se bucure de acest hobby. Ar trebui să existe o altă abordare: succesul la pariuri sportive nu se măsoară în bani, ci în distracție. Distracția se termină atunci când ai ce să îți reproșezi, când te înfurii pe propria persoană că nu ai fost suficient de disciplinat pentru a respecta planul de joc.