Ciucă nu este Cîțu! Vântul recredibilizării PNL începe să bată în Modrogan!
Schimbarea lui Cîțu cu Ciucă la șefia PNL nu a surprins pe nimeni din simplul motiv că fostul premier a eșuat lamentabil ca lider de partid. Chiar și cei mai înfocați susținători ai săi au făcut, rapid, pasul înapoi și au înțeles că direcția în care se îndreaptă partidul este una greșită. Florin Cîțu ajunsese la o cotă de încredere de doar 4%, de neacceptat pentru un partid care are așteptări electorale mult, mult mai mari.
Mai mult, atacurile/criticile la adresa partenerilor de guvernare au tensionat apele în Coaliție și au condus la un verdict iminent: debarcarea lui Cîțu din fruntea PNL.
Nicolae Ciucă a demonstrat în toate funcțiile deținute, începând cu cea de șef al Marelui Stat Major General, continuând cu cea de ministru al Apărării și, mai nou, în cele cinci luni de premier, că este un politician atipic care pune interesul național mai presus de jocuri politice mărunte.
Colaborarea cu PSD este, inerent, una extrem de dificilă, plină de provocări. Două partide diferite, cu structuri diferite, cu viziuni, lideri și programe de guvernare diferite. Din păcate, nu a existat o altă variantă, cât timp liderii USR au boicotat sistematic partenerii de guvernare și s-au crezut, la Palatul Victoria, ca „pe propria moșia”.
Contestat de unii, dar lăudat de alții, mult mai mulți, Nicolae Ciucă a reușit să strângă, rapid, rândurile liberale în jurul său. A impus, spre deosebire, de predecesorii Orban și Cîțu, o linie clară în care competența și profesionalismul devin, în ciuda unor interese politice inerente ale filialelor, condiții clare de numire în funcție.
Recentele numiri ale lui Marcel Boloș, la Fonduri Europene și Sebastian Burduja, la Cercetare, Inovare și Digitalizare, arată, cu vârf și îndesat că premierul Ciucă nu numai că și-a impus punctul de vedere, dar și că vizează, explicit, recredibilizarea PNL.
Marcel Boloș a fost cel mai performant ministru postdecembrist al Fondurilor Europene, iar deputatul Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1, fost secretar de stat la Finanțe, este văzut de mulți drept cel mai promițător tânăr liberal. CV-ul impresionant, cu studii la Stanford și Harvard, calitatea umană și dorința acestuia de a reda României un viitor demn, l-au făcut pe Nicolae Ciucă să-l desemneze mai întâi consilier onorific al premierului și mai apoi ministru.
Lupta pentru recredibilizarea PNL rămâne una extrem de dură, cât timp războiul politic va fi unul acerb în care fiecare vot contează. Fără un PNL puternic, care să reprezinte o contrapondere la PSD și care să conteze în ecuația guvernamentală se anunță clipe grele pentru România.
Liberalii au făcut greșeli mari, în timpul pandemiei, în mandatele lui Orban și Cîțu. Prea multe orgolii, prea multe lupte pentru Putere, prea multe compromisuri și împrumuturi aberante! Sutele de milioane de euro aruncate pe vaccinuri anti-Covid, jafuri interminabile în pandemie în ceea ce privește materialele sanitare, încălcările grosolane ale drepturilor și libertăților cetățenești. Toate acestea au prejudiciat electoral PNL.
Rămâne, astăzi, ca Nicolae Ciucă, Marcel Boloș, Sebastian Burduja, și alți liberali care au sarcina guvernării să arate românilor că liberalismul din vremea Brătienilor nu a apus definitiv! Iar Nicolae Ciucă este dator să câștige pariul recredibilizării PNL!
Un editorial de Iulian Badea