China și India îi solicită lui Putin să negocieze încheierea războiului din Ucraina!

China și India au pledat pentru o încheiere negociată a războiului din Ucraina, ele evitând să-și exprime un sprijin solid față de Rusia, aliatul lor tradițional, notează The Guardian.

Rusia s-a văzut aproape complet izolată la ultima Adunare Generală a ONU, acolo unde niciuna dintre țările importante nu i-a luat apărarea, scrie The Guardian. China și India au cerut ca încheierea războiului din Ucraina să fie negociată cât mai repede și s-au abținut să își arate sprijinul pentru aliatul lor tradițional, Rusia.

Până când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a urcat pe scena Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută, atât el, cât și țara sa au ajuns să fie priviți cu dispreț de majoritatea participanților. Fiecare lider mondial care a preluat cuvântul la această întâlnire anuală și-a exprimat neliniștea – dacă nu chiar condamnarea – față de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Chiar și unele țări care au păstrat relații bune cu Kremlinul au cerut un armistițiu sau alte căi de încheiere a crizei. Puțini au fost aceia care au avut cuvinte calde de adresat Rusiei.

Vladimir Putin, care nu a fost prezent la reuniune, nu și-a făcut nicidecum situația mai ușoară când a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că Rusia ia în considerare utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Atitudinea ostilă față de Rusia a întregii planete ar fi fost greu de ignorat la întâlnirea ONU. Un diplomat american de rang înalt a spus că mai mulți oficiali străini au refuzat invitația rușilor de a se întâlni pe marginea evenimentului, potrivit Politico. „Cartea [rușilor] cu invitațiile la dans nu a fost prea plină”, a spus diplomatul.

Putin a recunoscut că Beijingul are „îngrijorări” cu privire la situația din Ucraina în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping din luna septembrie.
China, care cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei de către Putin în luna februarie anunța formarea unei legături „indestructibile” între Beijing și Moscova, a cerut Rusiei și Ucrainei să „nu lase criza să se reverse” peste țările în dezvoltare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.