Ministrul Budăi, mesaj tranșant: De la 1 ianuarie crește pensia la valoarea punctului stabilit: 1.785 lei. Programul „Sprijin pentru România” rămâne, ca și voucherele de 250 lei!

Un nou scandal pentru salarii şi pensii! Marius Budăi a răspuns la ameninţarea cu plângere penală din partea sindicatelor şi a transmis un mesaj ferm pentru toţi românii.

Marius Budăi a venit cu noi clarificări după ce sindicatele au ameninţat cu plângere penală atât pentru ministrul Muncii cât și pentru ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. „De la 1 ianuarie crește pensia la valoarea punctului stabilit: 1.785 lei. Toate pensiile bazate pe contributivitate vor crește. Programul „Sprijin pentru România va fi în continuare. Voucherele de 250 lei vor continua. Vor fi măsuri de ajutor pentru anul 2023.

Am avut o discuție cu domnul ministru Boloș. În perioada 19-23 decembrie vor fi încărcate cardurile voucherelor. Am fi vrut mai devreme, dar avem un calendar de respectat”, a spus Marius Budăi, duminică seara.

„Chiar dacă a fost liber, vineri s-au făcut plăți astfel încât am început plata pensiilor. Mâine, Casa de Pensii va mai livra către Poștă alte sume. Avem înțelegere de la Poșta Română. În ianuarie, de asemenea, pentru că e deschidere de conturi în noul an bugetar plata va începe undeva pe 4 ianuarie”, a spus ministrul Muncii.

Referitor la discuțiile din spațiul public privind o a doua majorare de pensii în anul 2023, Budăi a răspuns: „Nu am spus eu așa ceva. Am vorbit doar de ceea ce este deja, actele normative la care lucrăm. Mâine dimineață vom intra în avizare ministerală, astfel încât să nu avem nicio sincopă. Am să vorbesc despre fapte și, așa cum s-a putut observa, am preferat să fim productivi și să păstrăm echilibrul”.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa îl ameninţă cu plângere penală pe Marius Budăi, ministrul Muncii, motivând că fondul de pensii este insuficient și este deja un deficit, iar pensionarii vor fi de fapt afectaţi de aceste măsuri de majorare a pensiilor şi a salariului minim.

Întrebat despre plângerea penală cu care îl amenință sindicaliștii, ministrul a declarat: „Nu răspund la aceste lucruri. Dacă atunci când vrei să faci bine treci prin asta, o să trecem. Într-o perioadă atât de grea, Guvernul a încercat să țină un echilibru”.

„Din punctul nostru de vedere, noi am anunțat în cadrul discuțiilor dacă rămâne sub forma aceasta. Practic este afectat și persoana și persoanele alăturate la fondul de pensii, pe de o parte în calculul punctajului de pensie, pe de altă parte, fondul de pensii, adică pentru pensionarii aflați în plată astăzi vor fi afectați.

Pe de altă parte, grila de salarizare pe care orice întreprindere o are pentru a-și motiva salariații va fi destabilizată complex. Deci este o chestiune anormală legată de acest lucru.

Dacă vorbim de politică fiscală, chiar dacă nu este neapărat Ministerului Muncii, pot să vă spun că aceste lucruri au fost solicitate de către mediul de afaceri.

Actuala coaliție politică a înțeles să partajeze responsabilitatea majorării salariului minim între Guvern și patronate, și anume creșterea este o creștere mare, care nu au mai fost până acum de 450 de lei, 250 de lei sunt taxați, 200 de lei sunt ne netaxați din punct de vedere a impozitelor pe venit. În acest mod sprijinim și mediul de afaceri, dar și angajații care sunt la salariu minim să câștige net în mână mai mulți bani.

Este, repet, o decizie de oportunitate fiscală. Ce ține de Ministerul Muncii este doar stabilirea prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanță a salariului minim.

Dacă va trebui să trecem și prin asta, vom trece și prin asta. Dacă faci bine și te gândești și la mediul privat să nu pui o presiune atât de mare în mediul privat cu această majorare, dar să conștientizezi că și salariații cu nivelul de salarizare la salariul minim au nevoie de mai mulți bani, dar este o decizia asumată de coaliţia politică pe care noi o punem în aplicare”, a explicat Marius Budăi.

„Până la 31 decembrie trebuie să prezentăm comisiei o lege. Toate reformele au fost discutate cu cei de la Comisia Europeană. Discuțiile pot fi purtate chiar până la următoarea cerere de retragere de fonduri prin PNRR. Mâine avem o primă discuție cu dumnealor. Deciza este luată în coaliție, prezentăm proiectul mâine seară. Eu vreau să terminăm discuțiile și apoi vom transmite public ce vom face”, a spus Marius Budăi cu privire la o eventuală tăiere a pensiilor speciale.

Întrebat cu ce procent de majorare a pensiilor se va merge în Parlament, ministrul Muncii, Marius Budăi a spus: „Parlamentul este suveran și ce va decide parlament, noi, Guvernul vom pune în aplicare. Vizavi de celelalte majorări de măsuri de sprijin, au fost deja decise în coaliție. Noi avem actele normative deja scrise.

Mulțumesc public colegilor mei din minister că au înțeles că și în această minivacanță trebuie să lucrăm, astfel încât mâine de dimineață să avem toate documentele gata. A fost solicitare a coaliției acest lucru.

Mâine vor intra documentele, actul normativ de avizare interministerială și mergem înainte așa cum s-a decis, cu majorare și cu măsuri de sprijin, toate actele normative vor fi gata la timp, astfel încât și să fie cuprinse în propunerea de buget, dar să se poată fi implementate de la 1 ianuarie 2023 așa cum s-a decis în coaliție”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. CEAUS ION spune

    Eliminarea diferenței și discreditarii făcută prin aplicarea punctului de corecție diferențiat de la an la an. Anulați decizia curți Constituțională prin care a decis că aplicarea punctului de corecție se aplică o singură dată. Faceți recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată conform contribuției, cu un singur punct de corecție. Care să fie stabilit pentru a elimina diferenței și discreditarii!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.