Sfaturile ANPC pentru Sărbătorile de iarnă. Atenție la alimentele şi băuturile pe care le consumăm!

ANPC atrage atenția consumatorilor înainte de cumpărăturile de Sărbători, prin vocea directorului general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. Într-o postare pe pagina de Facebook acesta, sfătuiește românii să aibă o atenție sporită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul „ofertelor promotionale”. „Recomand atenție la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, data durabilității minimale depășită sau ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului”, mai spune şeful ANPC.

În ceea ce priveşte carnea de Crăciun, atenția trebuie să fie una extrem de sporită, căci acest aliment este unul extrem de periculos atunci când prezintă caracteristicile pe care nu ar trebui. Achiziționarea cărnii, dar și a produselor din carne, se va face numai din locuri special amenajate, contruite expres pentru acest scop, fiind dotate și autorizate. La această categorie intră măcelăriile, magazinele alimentare, locuri special amenajate în piețe. De asemenea, o condiție esențială este ștampila de control sanitar-veterinar în vigoare.

Românilor le este recomandat ca în această perioadă să evite cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate. Exemplul elocvent este celebrul „portbagaj”, unde prețul oferit este comparativ mai mic. Cu toate acestea, comerciantul respectiv nu carantează asigurarea condițiilor optime de transport, depozitare și comercializare și, în plus, nu va elibera nici bon fiscal.

La prima vedere, o bucată de carne pentru a fi bună, trebuie să aibă la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz spre roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune. În plus, mirosul acesteai trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

După mâncare, următorul „ingredient” pentru „o masă ca la carte” este băutura. Și în cazul acesteia, trebuie să existe o atenție sporită. Eticheta este foarte importantă, căci conținutul acesteia trebuie să cuprindă astfel: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului, sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol.

Una dintre cele mai populare băuturi aleacestei perioade este vinul. În cazul acestuia, eticheta de pe sticlă trebuie astfel să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, funcție de conținutul de zaharuri, scrie antena3.ro.

Câteva sfaturi de la ANPC pentru verificarea calității lichidelor:

  • culoarea băuturii trebuie să fie corespunzătoare sortimentului acestuia, să fie limpede, fără să prezinte depuneri sau impurități în suspensie;
  • la întoarcerea sticlei cu dopul în jos, conținutul acesteia nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri;
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.