Eurodeputatul Maria Grapini avertizează: Ministrul Bode trebuie să meargă la Consiliul JAI din ianuarie cu „o poziție de țară” clară pe tema aderării la Schengen!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, taxează dur lipsa de transparență de la nivelul instituțiilor centrale, președinție și guvern, care poate duce la decizii greșite!

Potrivit eurodeputatului Grapini, în contextul absenței unei „poziții de țară” clare în privința aderării României la Schengen, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, va merge doar „într-o plimbare” la Consiliul JAI informal, din ianuarie.

“Este o lipsă totală de transparență. În mod normal, ministrul de Interne merge la Consiliul JAI cu poziția de țară. Eu întreb acum: Care este poziția de țară a României? Se va cere Suediei, care preia președinția Consiliului UE, să pună subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi? Pentru că acesta este un subiect foarte important pentru noi! Să fie clar: nici ministrul Bode, în Consiliul JAI, și nici măcar președintele Iohannis, în Consiliul European, nu se pot duce să reprezinte România, fără să ne spună care este poziția de țară a României pe această temă!”, a punctat Maria Grapini care, în context, a precizat că „poziția de țară” trebuie luată de la instituția reprezentativă pentru cetățenii români, indiferent unde trăiesc aceștia, și anume, Parlamentul României.

În opinia europarlamentarului umanist, până la Consiliul JAI informal, din ianuarie, trebuie să se desfășoare o ședință de urgență la Parlamentul României, unde ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, să solicite mandatul cu care va reprezenta România la acest Consiliu important.

Concret, susține Maria Grapini, ministrul Bode trebuie să ceară Austriei să-și retragă veto-ul pe subiectul aderării României la Spațiul Schengen, în condițiile în care votul din 8 decembrie nu a avut temei juridic.

„Motivul invocat de Austria la Consiliul JAI din 8 decembrie, și anume, migrația nu are legătură cu Regulamentul Schengen. Prin poziția de țară a României, trebuie să cerem în mod ferm și clar, în baza Regulamentului Schengen, punerea acestui subiect pe ordinea de zi și excluderea posibilității ca Austria să voteze negativ exact pe motivele precizate în scrisoarea pe care am adresat-o Comisiei Europene. Austria nu mai poate să invoce veto-ul pe marginea unor lucruri care au fost demontate.  Austria a motivat că nu mai dorește extinderea Spațiului Schengen, dar a votat aderarea Croației… a invocat că trec migranții prin România, dar raportul Frontex a arătat foarte clar că nu trec pe la noi”, a mai spus Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist a precizat că susține punctul de vedere al eurodeputatului PSD, Victor Negrescu, care a militat pentru o reacție dinamică, argumentată, dusă cu mult curaj, demnitate și onoare.

„Din punctul meu de vedere, la acest Consiliu JAI informal, trebuie să se ceară ferm Austriei temeiul juridic care stă la baza blocării aderării României la Schengen în caz contrar urmând să ajungem la Curtea Europeană de Justiție! Mai mult, trebuie să se ceară președinției suedeze să se repună pe ordinea de zi aderarea României și Bulgariei la Schengen, exact în baza argumentului că votul Austriei din 8 decembrie nu a avut temei juridic”, a conchis eurodeputatul umanist.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.