Maria Grapini ia atitudine în “scandalul Canalului Bâstroe”. Eurodeputatul PUSL cere demararea unor măsuri imediate din partea statului român pentru stoparea acțiunii Ucrainei!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PSUL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, critică atât modul de intervenție al Ucrainei în privința lucrărilor la Canalul Bâstroe, cât și diplomația și conducerea României pentru lipsa de reacție și solicită demararea unor măsuri imediate pentru stoparea acțiunii Ucrainei la canalul Bâstroe.

Potrivit eurodeputatului Grapini, Ucraina trebuia să notifice statul român înainte de începerea lucrărilor. Mai mult, Maria Grapini a punctat faptul că Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a explicat, recent, că oficialii Comisiei Europene au primit o scrisoare, din partea Ucrainei, prin care se cere acordul pentru a demara lucrări de dragare pe canalul Bâstroe.

“Ucraina nu a scris, așa cum era normal, României, pe această speță, iar ambasadorul acestei țări, scuzați cuvântul nediplomatic, a mințit. Chiar dacă lucrările sunt pe partea ucraineană, ei trebuiau să notifice țara cu care împart hotarul, în cazul nostru, România, în momentul în care se încep lucrările, pentru ca statul celălalt să poată să vină să vadă dacă acestea se fac cum trebuie și dacă afectează  Rezervația Naturală a Deltei Dunării”, a precizat europarlamentarul PUSL, care a menționat faptul că răspunsul primit din partea Ucrainei de la Comisia Europeană a fost unul punctual, care preciza foarte clar că este exclusiv o problemă care trebuie rezolvată între România (un stat membru al UE) și Ucraina (care nu este în UE!) și, ca atare, nu poate fi dat un aviz în acest sens din partea Comisiei Europene.

Concret, eurodeputatul PUSL  a precizat că oficialii ucraineni au fost trimiși, practic, „la plimbare” de Comisia Europeană.

„Regulamentele existente referitoare la statele vecine, mai ales în privința Canalului Bâstroe și a Deltei Dunării, sunt foarte clare. Ucraina trebuia să notifice statul român când a început lucările. La rândul său, România trebuie să facă notificare scrisă, nu să se discute, neoficial, la nivel de ministru”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.