Ce trebuie să știi despre hidrofoare?
Dacă te-ai hotărât să te retragi într-o zonă liniștită, departe de agitația orașului, cu siguranță ai observat că accesul la unele facilități poate fi îngreunat. De exemplu, unele zone s-ar putea să nu aibă acces la apă curentă. De aceea, soluția pentru a-ți oferi confortul necesar este instalarea unui hidrofor.
Află în continuare ce este și cum te poate ajuta un astfel de echipament!
Ce este hidroforul și cum funcționează?
Hidroforul este un echipament complex, dar care aplică un principiu simplu din legile fizicii. Acesta este folosit pentru a extrage apa direct dintr-o sursă subterană sau dintr-un bazin de colectare. Astfel, poate fi una dintre cele mai la îndemână soluții pentru alimentarea cu apă a unei locuințe, indiferent de dimensiunea acesteia.
Un hidrofor acționează prin presurizarea apei dintr-o sursă în care aceasta există în stare de inactivitate, așa cum se întâmplă în cazul unui bazin de acumulare sau al unei fântâni, de exemplu. Practic, are la bază un mecanism care pompează apa direct de la sursă, furnizând-o la un punct de consum, la o presiune stabilă.
În cazul unui punct de consum casnic putem vorbi de elemente precum o chiuvetă, o cișmea, un duș sau o toaletă. Tot la nivelul gospodăriei tale, te mai poate ajuta și în alte activități precum un sistem de irigare.
Iată cum arată un circuit complet al unui hidrofor:
- dispozitivul este montat la nivelul sursei de apă prin scufundarea totală sau parțială;
- cu ajutorul electropompei, extrage o anumită cantitate de apă;
- folosind un sistem simplu de conducte și cu ajutorul presiunii, apa este direcționată mai întâi într-un rezervor denumit vas de expansiune;
- din acest rezervor, apa este direcționată către punctele de consum multiple din locuință.
Un alt lucru pe care ar trebui să-l ai în vedere este amplasarea lui. De regulă, acesta este montat cât mai aproape de sursa de apă, dar la fel de bine poate fi amplasat și într-o anexă a casei. Ține cont de faptul că acesta este foarte zgomotos!
Ce trebuie luat în considerare în alegerea unui hidrofor?
Există mai multe tipuri de hidrofoare, fiecare având o anumită indicație de utilizare pentru o eficiență maximă. De aceea, înainte de a monta un hidrofor în gospodăria ta, trebuie să știi următoarele lucruri:
câtă apă este folosită zilnic în gospodărie, astfel încât să poți alege o pompă cu un vas de expansiune suficient de mare;
- de câtă presiune este nevoie și care este debitul de apă;
- la ce distanță se află sursa de apă față de cea de consum și cum este poziționată sursa de apă la nivel de altitudine;
- câte puncte de consum există în locuința ta.
De exemplu, dacă ai o casă mare sau chiar o pensiune, cu siguranță vei avea nevoie de un hidrofor puternic și capabil să extragă volume mari de apă, la intervale scurte de timp.
În general, majoritatea hidrofoarelor pentru uz casnic existente pe piață au o presiune fixă, de 1,5 sau 2,5 bari. Totodată, acestea au la bază tehnologii moderne și automate, care își auto-reglează parametrii în funcție nivelul apei din sursă.
Alte funcții utile pe care le mai pot avea hidrofoarele:
- unele modele sunt dotate cu senzori și funcția de on/off dacă apa ajunge la o cotă foarte joasă, astfel încât motorul să nu funcționeze în gol;
- controlarea nivelului de presiune al apei astfel încât dispozitivul să nu funcționeze continuu, ci doar când este activat;
- dotarea sistemului cu filtre speciale pentru reziduuri, în special pentru apa care provine din lacuri și iazuri.
Așadar, montarea unui hidrofor te poate ajuta să obții într-un mod ușor apa curentă de care ai nevoie pentru locuința ta. Principiul lui de funcționare este destul de simplu, trebuie doar să înțelegi foarte bine necesitățile gospodăriei tale.
Sursă foto: freepik.com