Cât de des trebuie să îți schimbi job-ul? Merită să îți schimbi profesia?
Am studiat statistica forței de muncă și am solicitat opinia specialiștilor de la agregatorul de joburi Jooble pentru a înțelege cât de des ar trebui să îți schimbi jobul sau profesia.
Chiar dacă te simți confortabil la jobul actual și nu te-ai gândit să cauți ceva nou pe piața forței de muncă, ai putea beneficia de pe urma unei astfel de schimbări. Atunci când ești concediat și te trezești pe neașteptate în postura de candidat, este mai probabil să accepți oferte mediocre, deoarece nu poți să negociezi dintr-o poziție de forță. Dar atunci când îți schimbi jobul sau funcția într-un mod planificat, îți poți asigura avansarea în carieră, un salariu mai bun și dezvoltare personală. Un angajator nou îți poate oferi și perspective mai clare, dacă soarta carierei tale la compania actuală este incertă.
Deja nu mai este un secret că trendurile din piață au început să fie dictate în mare parte de către angajați, spre deosebire de deceniile anterioare. O confirmă și multitudinea de oferte disponibile din căutările pe agregatoarele de joburi, indiferent de zonă: de la sutele de anunțuri de locuri de muncă în Jibou la miile de locuri de muncă în Județul Bihor, la zecile de mii de locuri de muncă în București – situația este similară pentru toate regiunile țării. Astfel, acesta ar putea fi cel mai bun moment pentru căutarea unui nou loc de muncă, datorită condițiilor favorabile candidaților.
Dar cât de des trebuie să îți schimbi jobul? Și dincolo de asta, oare merită să îți schimbi și profesia? De cele mai multe ori, ne punem aceste întrebări în momentul în care ne dăm seama cu nu mai suntem mulțumiți de actualul loc de muncă – dar chiar și în aceste condiții, decizia de a schimba jobul trebuie să fie una calculată, echilibrată și asumată. Experții de la agregatorul de joburi Jooble ne-au împărtășit câteva gânduri în acest sens.
Dacă îți schimbi locul de muncă prea des, recrutorii pot estima că angajarea ta ar purta riscuri. Pe de altă parte, dacă rămâi prea mult timp în același post, angajatorul va suspecta că ești prea rigid și că nu îți place să ieși din zona de confort. Specialiștii recomandă să faci o schimbare în carieră la fiecare 3-4 ani, fie că este vorba despre un job nou sau o promovare la locul de muncă actual. Într-adevăr, statistica arată că o persoană își schimbă jobul în mediu de 2.4 ori în intervalul de vârstă de 25-34 de ani, de 2.9 ori în intervalul de 35-44 de ani și de 1.9 ori când are vârsta de 45-52 de ani.
Dar dincolo de statisticile oficiale și de opiniile experților, astfel de decizii sunt foarte personale și până la urmă subiective. Cel mai important parametru, este cum te simți tu la locul de muncă actual, dacă ești împlinit din punct de vedere profesional, dar și material. Iată doar câteva exemple de indicii clare că a venit timpul pentru o schimbare:
- Dacă te trezești nefericit dimineața, cu gândul că trebuie să mergi la actualul loc de muncă, care nu îți mai aduce satisfacție profesională și emoțională.
- În cazul în care irosești timpul petrecut la muncă pe activități neimportante, doar ca să faci timpul să treacă mai repede.
- Dacă abilitățile tale nu sunt recunoscute și apreciate în cadrul companiei, iar perspectivele de promovare sunt neclare sau inexistente.
- Atunci când simți că productivitatea ta scade pe zi ce trece și că nu ai parte de provocări noi care să te facă să evoluezi din punct de vedere profesional.
Cum rămâne însă cu schimbarea profesiei? Este oare și aceasta o idee bună? Experții ne recomandă să fim mult mai prudenți la acest capitol. Reconversia profesională poate poate avea loc doar o dată sau de două ori pe parcursul unei cariere. În caz contrar, există riscul să provoace mai multe daune decât beneficii. Este un pas care trebuie bine gândit, calculat la rece și planificat pe termen mediu și lung. Chiar și cu toate aceste condiții, este de dorit să alegi o profesie cât mai apropiată de cea veche, pentru a nu devaloriza experiența profesională pe care ai reușit deja să o acumulezi.