Cinci beneficii ale uleiului de lavandă
Lavanda sau levănțica este o plantă cu multiple întrebuințări, folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale deosebite și beneficiile care pot încuraja sănătatea sau o stare generală pozitivă.
Uleiul de lavandă se obține după distilarea plantei la abur și se folosește în aromaterapie, în produse de îngrijire personală, ca esență de parfum sau pentru a neutraliza mirosurile neplăcute din interioare.
Iată care sunt beneficiile principale și felul în care acționează uleiul de lavandă pentru sănătate și bunăstare:
1. Ajută la relaxare și odihnă
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului de lavandă este abilitatea de a promova și încuraja un somn sănătos și relaxare. Uleiul de lavandă folosit în aromaterapie poate ajuta la liniștirea corpului și a creierului de asemenea, reducând nivelul de stres, tensiune și anxietate.(2)
De aceea, uleiul este ideal pentru a fi folosit înainte de somn, pentru a crea un mediu cât mai calm și confortabil pentru somn. Se recomandă a fi folosit în mode special de către cei care au probleme precum insomniile sau dacă adormi foarte greu după ce te pui în pat.
2. Poate reduce durerile și inflamația
Specialiștii susțin că uleiul de lavandă are proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Acesta este o soluție ideală pentru cei care vor să aleagă soluții naturale și bio dacă suferă de migrene, dureri musculare sau articulare. (1)
Uleiul de lavandă se aplică direct pe zona afectată dacă este vorba de dureri musculare și articulare, dar trebuie să îl diluezi conform instrucțiunilor înainte de contactul cu pielea.
Poți alege unguente și creme pe bază de ulei de lavandă, dar nu uita să discuți în prealabil cu medicul specialist despre posibile contraindicații.
3. Poate îmbunătăți aspectul pielii
Uleiul de lavandă este cunoscut și pentru proprietățile benefice pentru piele, ceea ce îl face un ingredient indispensabil în produsele de îngrijire a multor persoane. Poți alege creme și loțiuni pe bază de ulei de lavandă sau poți să adaugi câteva picături în crema ta de față preferată. (3)
Trebuie să știi că uleiul de lavandă nediluat poate provoca iritații serioase la nivelul pielii, așa că nu-l aplica direct pe ten. Uleiul de lavandă poate hidrata pielea și poate oferi tenului o luminozitate naturală la orice vârstă.
De asemenea, se poate folosi pentru a reduce cicatricile provocate de acnee și alte imperfecțiuni.
4. Poate reduce stresul și anxietatea
Uleiul de lavandă este folosit de secole în aromaterapie pentru tratarea problemelor cauzate de stres și anxietate. Când este inhalat, poate ajuta la reducerea senzațiilor de nervozitate și agitație. (2)
De asemenea, poate fi folosit de persoanele care suferă de depresie, pentru a ajuta la reglarea stărilor de zi cu zi și la reducerea simptomelor. Uleiul de lavandă nu poate trata aceste probleme, dar poate deveni un adjuvant în timpul tratamentelor specifice.
5. Susține sănătatea sistemului respirator
În cazul unor afecțiuni precum tusea, răcelile sau bronșita, uleiul de lavandă este folosit pentru a susține un proces de recuperare echilibrat și natural.
Uleiul de lavandă folosit în aromaterapie poate reduce inflamația de la nivelul gâtului sau pieptului și poate încuraja o respirație normală.
Uleiul de lavandă este o soluție naturală pentru o varietate de probleme de sănătate. Folosește-l dacă ești în căutarea remediilor naturiste, dar ține minte că acesta nu înlocuiește un tratament primit de la medic.
Bibliografie:
- Hancianu, M., Cioanca, O., Mihasan, M. & Hritcu, L. (2013). Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats. In Phytomedicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23351960/
- Davide Donelli, Michele Antonell, Caterina Bellinazzi, Gian Franco Gensini, Fabio Firenzuoli, Effects of lavender on anxiety: A systematic review and meta-analysis, 2019. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711319303411#:~:text=The%20quantitative%20synthesis%20showed%20that,mean%20difference%20%3D%20%E2%88%925.99%20%5B95
- A. Prashar, I. C. Locke, C. S. Evans, Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells, 2004 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6496511/